Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2020 | Uitgave 4/2020

Tandartspraktijk 4/2020

Een introductie in de biomimetische tandheelkunde

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2020
Auteurs:
Maarten de Beer, Mart Ramaekers, Freek Gols Linthorst
Belangrijke opmerkingen
Maarten de Beer (Nijmegen 2015) is als tandarts werkzaam bij IJsselstate Tandartsen te Dieren en Tandartsenpraktijk Apeldoornseweg 59 te Arnhem. Naast zijn werkzaamheden houdt hij zich intensief bezig met adhesieve en restauratieve tandheelkunde. Momenteel volgt hij een opleiding in de biomimetische tandheelkunde. Evenals zijn mede-auteurs Mart Ramaekers en Freek Gols Linthorst behoort hij tot de oprichters van het podcast- en webinarplatform Karma (www.​karmadentistry.​nl).
Mart Ramaekers is in 2007 als tandarts afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is thans als ZZP-tandarts werkzaam. Eind 2020 opent hij met een collega een nieuwe tandartspraktijk nabij Maastricht. Hij heeft in 2018 in Los Angeles een opleiding biomimetische tandheelkunde gevolgd.
Freek Gols Linthorst studeerde in december 2016 als tandarts af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens de opleiding dacht hij altijd MKA-chirurg te willen worden, tot hij in zijn laatste jaar de mogelijkheden en uitdagingen ontdekte binnen de esthetische en restauratieve tandheelkunde. Daarbij streeft hij door toepassing van de principes van de biomimetische tandheelkunde naar duurzaamheid van zijn restauraties. Hij is werkzaam bij Staas & Bergmans in Den Bosch en bij ACCT in Amsterdam.

Samenvatting

Misschien wel de belangrijkste ontwikkeling in de restauratieve tandheelkunde van de afgelopen 20 jaar is de overgang van mechanische naar adhesieve retentie. Deze heeft kunnen plaatsvinden door verbetering van de adhesieve technieken en de vorderingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Deze combinatie van wetenschap, principes en technieken vormen samen de ‘biomimetische tandheelkunde’: de kunst en wetenschap van het herstellen van de mechanische, structurele en esthetische integriteit van een element. Om een element zo goed mogelijk te restaureren moeten we de natuur nabootsen en derhalve begrijpen hoe een natuurlijk element functioneert.1-3

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2020

Tandartspraktijk 4/2020 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Tandarts in de praktijk

Vrouw en paard