Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

01-04-2006 | Achtergrond

Een gevoelloze tong? Dan wel met gevoel behandelen!

Auteur: drs. A. van Akker

Gepubliceerd in: Standby | Uitgave 2/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Casus
Een patiënt van 40 jaar, mannelijk geslacht, werd behandeld voor twee caviteiten aan de 35 en 36 in verband met cariës aan deze elementen. Omdat de 35 reeds bij warm en koud gevoelig was, werd anesthesie gegeven voorafgaand aan het boren. Twee ampullen van 1,8 ml met xylocaïne 2%-adrenaline 1:80.0001 werden toegediend door middel van geleidingsanesthesie2 en de aspiratietechniek.3
Voetnoten
1
Een vaak gebruikte verdovingsvloeistof in de tandheelkunde met als hoofdbestanddeel lidocaïnehydrochloride en 1 op 80.000 eenheden adrenaline. De laatste zorgt voor het samentrekken van de bloedvaten zodat de verdovingsvloeistof langer op zijn plaats blijft en haar werking kan doen.
 
2
Dit is een verdoving die wordt ingespoten vlak bij een zenuw. Het gevolg is dat het gebied dat door deze zenuw geïnnerveerd wordt, verdoofd raakt. In de onderkaak geeft men deze anesthesie bij de nervus alveolaris inferior. Het gevolg is dat alle elementen van een onderkaakhelft verdoofd raken, evenals een gedeelte van het omringende tandvlees en kaakbot. Ook raakt een deel van de lip verdoofd aan dezelfde zijde. (De nervus mentalis, die de onderlip voorziet van innervatie, is een eindtak van de nervus alveolaris inferior.) Een andere vorm van verdoven is de infiltratieanesthesie, waarbij de eindtakjes van een bepaald gebied verdoofd raken door hier verdovingsvloeistof omheen te spuiten. Vaak wordt hiervan gebruikgemaakt om in de bovenkaak één of meerdere elementen te verdoven.
 
3
Een techniek waarbij men, nadat de naald op de juiste plaats is ingebracht, de drukhendel van de verdovingsspuit even loslaat, waardoor deze door een veersysteem zich iets terugtrekt en vloeistof om het gebied van de punt van de naald opzuigt. Zo kan men zien of er niet in een bloedvat wordt geïnjecteerd. Zou dit het geval zijn, dan kleurt de ampul met verdovingsvloeistof rood. Dit is belangrijk om te weten, omdat het direct inspuiten van verdovingsvloeistof in een bloedvat ernstige complicaties met zich mee kan brengen.
 
Literatuur
go back to reference Meijer GJ, Springer GJ, Koole R. Complicaties tijdens en na dentoalveolaire chirurgie. Ned Tijdschr Tandheelkd 2004; 111: 190-194. Meijer GJ, Springer GJ, Koole R. Complicaties tijdens en na dentoalveolaire chirurgie. Ned Tijdschr Tandheelkd 2004; 111: 190-194.
go back to reference Sobotta J, Becher H. Atlas of Human Anatomy, Vol 3. München: Urban & Swarzenberg, 1975, p. 227. Sobotta J, Becher H. Atlas of Human Anatomy, Vol 3. München: Urban & Swarzenberg, 1975, p. 227.
Metagegevens
Titel
Een gevoelloze tong? Dan wel met gevoel behandelen!
Auteur
drs. A. van Akker
Publicatiedatum
01-04-2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Standby / Uitgave 2/2006
Print ISSN: 0922-310X
Elektronisch ISSN: 1876-5572
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03079434