Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

Open Access 01-01-2021 | Editorial

Een gemiste kans?

Auteur: dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 1/2021

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Nu we een doorstart maken met de registraties van blaas-, nier- en prostaatkankerbehandeling is het goed om te kijken naar wat er in Nederland op het gebied van registraties in de gezondheidszorg verder nog gebeurt.
Al 10 jaar geleden zijn er gesprekken geweest tussen de NVU en de DICA-registratie (Dutch Institute for Clinical Auditing). Daar waar de NVU besloot een eigen koers te varen, heeft DICA zich ontwikkeld tot een landelijke registratie voor 22 kwaliteitsregistraties, waarin 1,4 miljoen patiënten inmiddels zijn geregistreerd. Kracht van de organisatie is de directe interpretatie van de uitkomsten en een veel gebruikt auditsysteem. Een aantal wapenfeiten van de DICA-registratie: borstkanker, meer borstcontoursparende ingrepen (van 63 naar 75%); darmkanker, een daling van de postoperatieve sterfte, complicaties en kosten. In driekwart van de gevallen paste de chirurg zijn procedures aan op basis van vergelijkingen uit de registratie.
Kortom, registreren werkt met name als die wordt gedaan in nauwe samenspraak met het veld en de gegevens op een verstandige manier worden teruggekoppeld. Misschien nog eens praten met DICA?
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Een gemiste kans?
Auteur
dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
01-01-2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 1/2021
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-020-00316-5

Andere artikelen Uitgave 1/2021

Tijdschrift voor Urologie 1/2021 Naar de uitgave