Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2011 | Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2011

Een eenvoudige methode om te meten of de behoeften en wensen van patiënten worden vervuld

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Anton Hafkenscheid, Arend Veeninga
Belangrijke opmerkingen
klinisch psycholoog en psychotherapeut, psychiater en psychotherapeut
  • In dit artikel wordt een eenvoudige methode uitgewerkt om de behoeften en wensen van patiënten bij aanvang van hun behandeling te relateren aan de vervulling van die behoeften en wensen in de loop van de behandeling. Bijna zeshonderd ambulante psychiatrische patiënten (N=592) vulden voorafgaand aan hun behandeling de ‘Behoeftenversie’ van de Patiëntenbehoeftenvragenlijst (PBV) in en 142 van hen gaven na een jaar op de ‘Bereiktversie’ van de PBV aan in hoeverre de eerder aangegeven behoeften en wensen vervuld waren. Sommige behoeften en wensen (bijvoorbeeld: ‘inzicht’) werden door veel meer patiënten belangrijk gevonden dan andere (bijvoorbeeld: ‘medicatie’). Na een jaar bleek het merendeel van de behoeften en wensen die met de PBV werden geïnventariseerd slechts voor een minderheid van de responderende patiënten vervuld. Onze conclusie is dat er in de geestelijke gezondheidszorg veel meer aandacht zal moeten komen voor de specifieke voorkeuren, behoeften en wensen van patiënten over hun behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding