Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

27. Een dood die past

Over euthanasie en hulp bij zelfdoding

Auteur : Drs. Cees de Graaf

Gepubliceerd in: Professionaliteit in de zorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Euthanasie was en is een controversieel onderwerp. De Wet ‘Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding’ (2002) beoogde de zaken helder te regelen, maar is dat wel gelukt? De afgelopen twintig jaar hebben er verschuivingen in het denken over euthanasie plaatsgevonden. Autonomie en zelfbeschikking kregen een steeds belangrijker plaats. ‘Nieuwe doelgroepen’ zijn prominent in beeld gekomen: euthanasie bij patiënten met ernstige psychiatrische problematiek, bij patiënten met dementie en bij patiënten met een stapeling van ouderdomsaandoeningen. Daarnaast is de grens tussen euthanasie (vallend binnen het medisch domein) en ‘voltooid leven’ (vallend buiten het medisch domein) onderwerp van debat. Dat geeft de laatste jaren aanleiding tot felle polemieken. Voor de arts en ook voor andere beroepsgroepen roept dit vragen op over de eigen beroepsopvatting en het professionele handelen.
Voetnoten
1
Artikel 2 1. Artikel 293, tweede lid, Wetboek van Strafrecht.
 
Literatuur
go back to reference Anne-Mei The (2009). Verlossers naast God, dokters en euthanasie in Nederland. Amsterdam: Thoeris. Anne-Mei The (2009). Verlossers naast God, dokters en euthanasie in Nederland. Amsterdam: Thoeris.
go back to reference EuthanasieCode (2018). De toetsingspraktijk toegelicht (een uitgave van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie). EuthanasieCode (2018). De toetsingspraktijk toegelicht (een uitgave van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie).
go back to reference Kimsma: Schema ter beoordeling van het lijden. Te vinden op de KNMG-site. Kimsma: Schema ter beoordeling van het lijden. Te vinden op de KNMG-site.
Metagegevens
Titel
Een dood die past
Auteur
Drs. Cees de Graaf
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2582-5_27