Skip to main content
main-content

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | Artikel | Uitgave 2/2011

Psychopraktijk 2/2011

Een cognitief perspectief op gehechtheid

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Prof.dr. G. Bosmans, A. Dujardin, Prof.Dr. C. Braet
Hoewel het interne werkmodel een kernbegrip is in de gehechtheidstheorie, is de kennis ervan eerder beperkt. Om hierin meer inzicht te krijgen werden enkele studies opgezet. Eerst werd nagegaan of gehechtheid een rol speelt bij de invloed van schadelijke ouder-kind relaties op de ontwikkeling van psychopathologie. Vervolgens werd de inhoud en het functioneren van het interne werkmodel onderzocht. Daartoe werd het interne werkmodel theoretisch gekoppeld aan het schema concept uit de cognitieve psychologie. De studies tonen aan dat het interne werkmodel qua inhoud en functioneren vergelijkbaar is met cognitieve schema’s. Dit heeft implicaties voor de gehechtheidstheorie en de behandeling van gehechtheidsgerelateerde problemen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

PsychoPraktijk

Hét vakblad voor professionals werkzaam in de psychologie, psychotherapie en psychiatrie. PsychoPraktijk informeert over recente ontwikkelingen en biedt handvatten om kennis en vakbekwaamheid te vergr ...

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Psychopraktijk 2/2011Naar de uitgave

Gesignaleerd

E-mental health