Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2019 | Artikel | Uitgave 8/2019

Bijblijven 8/2019

Een andere kijk op gezondheid en zorg

Vertrekken vanuit Positieve Gezondheid vraagt naast preventie, cure en care, om aandacht voor core

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2019
Auteur:
Drs. Chantal Walg
Een andere kijk op gezondheid en zorg is nodig in een samenleving die aan het veranderen is. Naast transities (structuurveranderingen) zijn er vooral ook transformaties oftewel cultuurveranderingen nodig. Denken vanuit de bedoeling, gezondheid en perspectieven horen daar bij. Positieve Gezondheid is een belangrijke katalysator om die beweging verder te brengen mits het als vertrekpunt wordt genomen en er op verschillende manier aan gewerkt kan worden. Niet alleen moet er in het heden gehandeld worden als mensen ziek zijn door cure en care, tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor het creëren van een gezonde basis ofwel core. Preventie kan water naar de zee dragen betekenen wanneer niet de andere dimensies van Positieve Gezondheid in beeld zijn en betrokken worden, zoals naast lichaamsfuncties bijvoorbeeld ook meedoen en/of dagelijks functioneren. Juist die samenhang in handelingsmogelijkheden is nodig om de gezondheidsverschillen die er nog steeds zijn, te verkleinen. Het nieuwe begrip core wordt hier geïntroduceerd om te komen tot echte gezondheidszorg. We moeten tot de kern van de zaak komen oftewel heel de mens zien in haar/zijn context binnen de gezondheidszorg en niet alleen symptomen bestrijden. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2019

Bijblijven 8/2019 Naar de uitgave