Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Uitgave 5/2014

Tandartspraktijk 5/2014

Ectodermale dysplasie

Gewoon over (bijzondere) tanden - deel 4

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 5/2014
Auteurs:
dr. Marijn Créton, dr. Marie-José van den Boogaard, dr. Willem Fennis
Belangrijke opmerkingen
dr. Marijn Créton is tandarts-maxillofaciale prothetiek en verbonden aan de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie & Bijzonder Tandheelkunde van het UMC Utrecht. Daarnaast heeft zij een verwijspraktijk in Utrecht.
dr. Marie-José van den Boogaard is klinisch geneticus en verbonden aan de afd. Medische Genetica van het UMC Utrecht. Zij richt zich met name op onderzoek van orofaciale afwijkingen.
dr. Willem Fennis is coördinator Maxillofaciale Prothetiek van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie & Bijzondere Tandheelkunde van het UMC Utrecht.

Samenvatting

De tandarts heeft een bijzondere positie in de samenleving en de gezondheidszorg. Het grootste deel van de bevolking brengt immers vanaf jonge leeftijd regelmatig een bezoek aan de tandarts. Dit in tegenstelling tot de huisarts die veelal alleen bij klachten wordt bezocht. Dat maakt dat de tandarts in de praktijk problematiek kan signaleren die anders onopgemerkt zou zijn gebleven. Daarbij spelen zogenaamde biomarkers een belangrijke rol. Een voorbeeld daarvan is de harige leukoplakie of tong die kan wijzen op een hiv-infectie. Een ander voorbeeld van problematiek die vaak het eerst door de tandarts wordt gesignaleerd is ectodermale dysplasie (ED), een aangeboren afwijking met een gestoorde ontwikkeling van haren, tanden, nagels en/of zweetklieren. In dit artikel wordt beschreven wat ED voor een patiënt betekent en wat de rol kan zijn van de tandarts.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Tandartspraktijk 5/2014 Naar de uitgave

OriginalPaper

Noodkronen

Redactioneel

NZa

Product informatie

Fact file: XENO®Select