Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013

Echocardiografie: een specialistisch onderzoek voor de huisarts?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2013
Auteur:
Dr. A.P.J. van Dijk
Belangrijke opmerkingen
cardioloog, UMC St Radboud, Nijmegen

Samenvatting

Echocardiografie is uitgegroeid tot het belangrijkste diagnostische onderzoek in de cardiologie. In veel regio’s hebben huisartsen de mogelijkheid een echocardiogram aan te vragen zonder verwijzing naar een cardioloog. Indicaties zijn vermoeden op hartfalen, hartgeruis, atriale ritmestoornissen, onverklaarde kortademigheid of oedeem en familiescreening naar een bicuspide aortaklep. De opbrengst van de door huisartsen aangevraagde onderzoeken is hoog. Minder patiënten worden doorverwezen naar de cardioloog. Voorwaarde hierbij is dat het onderzoeksverslag goed leesbaar en begrijpelijk is voor de huisarts. In dit artikel wordt de bruikbaarheid van open access echocardiografie besproken en wordt een korte uitleg gegeven over het onderzoeksverslag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013 Naar de uitgave