Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2016 | nascholing | Uitgave 4/2016

Huisarts en wetenschap 4/2016

ECG 10+: Systematisch ECG’s beoordelen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2016
Auteurs:
dr. Karen Konings, Robert Willemsen
Belangrijke opmerkingen
Universiteit Maastricht, School for Public Health and Primary Care (CAPHRI), vakgroep Huisartsgeneeskunde, Postbus 616, 6200 MD Maastricht: dr. K.T.S. Konings, huisarts, kaderhuisarts hart- en vaatziekten en co-coördinator kaderopleiding hart- en vaatziekten; R.T.A. Willemsen, huisarts, huisarts-onderzoeker en kaderhuisarts hart- en vaatziekten • Correspondentie: karen_konings@hotmail.com; robert.willemsen@maastrichtuniversity.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Disclaimer: dit artikel over de systematische beoordeling van het ECG is niet bedoeld ter vervanging van een nascholing of cursus. Het is een opfrisser voor hen die een cursus hebben gevolgd of een stimulans voor hen die zich in dit onderwerp willen verdiepen.
Deze nascholing is een bijdrage in de serie Elektrocardiografie.

Samenvatting

Konings KTS, Willemsen RTA. ECG 10 + : Systematisch ECG’s beoordelen. Huisarts Wet 2016;59(4):166-70.
Huisartsen hebben behoefte aan een hulpmiddel voor begrip van de systematiek en interpretatie van ECG’s. Bij ECG-onderwijs aan huisartsen en andere niet-cardiologen is de ECG 10+ een bruikbaar instrument gebleken, dat ook daarna beklijft en in de praktijk bruikbaar blijft. Met de ECG 10+ kunnen ECG’s veilig als normaal worden afgegeven, wanneer op geen van de tien punten afwijkingen te zien zijn. Wanneer er wel afwijkingen zijn, helpt de ECG 10+ de beoordelaar om deze met de klinische bevindingen te integreren en tot een diagnose te komen (de ‘+’ in de ECG 10+). In dit artikel geven we een samenvatting van deze methode. Bij ieder van de tien te beoordelen punten beschrijven we kort de achtergrond, normaalwaarden en meestvoorkomende afwijkingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Huisarts en wetenschap 4/2016 Naar de uitgave

Casuistiek

Zika