Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2015 | Uitgave 1/2015

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2015

E-health: wat wordt/is de toekomst bij de behandeling van diabetes?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Dhr. dr. H.J. Veeze, dhr. dr. H.J. Aanstoot
Belangrijke opmerkingen
Auteurs
Dhr. dr. Henk J. Veeze en dhr. dr. Henk Jan Aanstoot, kinderartsen, Diabeter, behandel- en researchcentrum voor kinderen en jongvolwassenen met diabetes, Rotterdam.

Samenvatting

Gebruik van e-health bij de behandeling van diabetes lijkt soms met alle beschikbare mogelijkheden als een goed ontwikkeld gebied, maar dat blijkt niet als we naar de matige uitkomsten op lange termijn kijken van diegenen die als kind diabetes hebben ontwikkeld. Verdere verbetering is nodig en e-health zal daar een hoofdrol in vervullen. Daarom bespreekt dit artikel de veranderingen die de diabeteszorg verder kan verbeteren aan de hand van de door de minister van VWS voorgestelde drie stappen voor betere e-healthimplementatie: directe toegang van de patiënt tot het dossier, meer zelfmetingen en telemonitoring en meer beeldschermzorg en domotica. Hoewel van alle drie de gebieden losstaande voorbeelden bestaan, zijn verdergaande integratie-, implementatie-, veiligheids- en educatiestappen nodig. Verdere automatisering van bijvoorbeeld de insulinepomp en glucosesensor, het gebruik van nieuwe additionele metingen en technieken, die gezamenlijk de grote hoeveelheden gegevens verzamelen en verwerken (big data) en een andere rol van de patiënt en behandelteam hierin, zullen de diabeteszorg op korte termijn drastisch gaan veranderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2015 Naar de uitgave

Editorial

Editorial