Skip to main content
main-content
Top

22-12-2015 | Nieuws

Hoe delegeer ik onderzoeken aan mijn praktijkondersteuners?

Als huisarts ligt mijn hart vooral bij het spreekuur. Het uitvoeren van bepaalde onderzoeken, zoals het inbrengen van een intrauterine device (IUD) of een cervixuitstrijkje vind ik minder boeiend. Ik wil dit delegeren aan mijn praktijkassistente. Hoe kan ik dit het beste doen? De auteurs van het boek Samenwerkingsperikelen in de huisartspraktijk geven antwoord.


De docent moet bij het onderwijzen van een vaardigheid de onderdelen stap voor stap doornemen. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de vierstappenmethode. De eerste stap is dat de docent een stille demonstratie geeft van de vaardigheid in professioneel tempo. Vervolgens volgt er een demonstratie in een rustig tempo, waarbij de docent alle onderdelen in de goede volgorde uitvoert en deze steeds hardop benoemt. Daarna laat de leerling de docent de vaardigheid uitvoeren en benoemt de leerling alle stappen die de docent doorloopt. Ten slotte voert de leerling het proces uit en benoemt ook alle onderdelen hardop.

Zelfstandige uitvoering

Op deze manier wordt de eerste basis gelegd voor een zelfstandige uitvoering van een activiteit. Het is belangrijk om te herhalen, hiermee ontstaat er meer zekerheid en tempo. Als het moment van delegeren is aangebroken dan maken de huisarts en de medewerker afspraken over het vervolg. De medewerker moet niet worden losgelaten, maar er moet periodiek contact zijn over hoe het gaat en of de medewerker problemen ervaart. Daarbij moet ook worden gekeken hoe die problemen opgelost kunnen worden. De huisarts gaat tijdens dit gesprek na of de taken nog goed worden uitgevoerd.

Taken overnemen

Deze situatie zal zich in een huisartsenpraktijk regelmatig voordoen, omdat er steeds meer gedelegeerd moet worden aan praktijkondersteuners en assistentes.
Om de continuïteit te waarborgen, is het belangrijk dat medewerkers ook taken van elkaar kunnen overnemen tijdens ziekte, vakantie of deeltijdwerk. In sommige gevallen moeten medewerkers zich in korte tijd uiteenlopende activiteiten eigen maken.

Bron: Praktische huisartsgeneeskunde 7/2015

Meer lezen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten