Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Nascholing | Uitgave 4/2015

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 4/2015

Dubbeldiagnose astma-COPD dubbel lastig

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 4/2015
Auteur:
Norbert IJkelenstam
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Groepspraktijk Huizen, Kerkstraat 70, 1271 RM Huizen: Norbert IJkelenstam, kaderhuisarts astma/COPD. Correspondentie: n.ijkelenstam@ziggo.nl. Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

Wat doe je als je patiënt niet alleen verschijnselen heeft van COPD, maar ook van astma? Dit is dubbel lastig, omdat na de complexe diagnostiek ook het vervolgbeleid nog complex is. De dubbeldiagnose astma- COPD is ingewikkeld: is het wel astma, en ook COPD? Maar ook als de dubbeldiagnose eenmaal is bevestigd, is het nog lastig om te bepalen wat het juiste beleid is: heeft de astma prioriteit bij de behandeling, of de COPD?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 4/2015 Naar de uitgave

Farmacotherapie

Paracetamol of NSAID

Weet je dit?

Antwoorden