Skip to main content
main-content
Top

18-04-2012 | Nieuws

Dubbelcheck bij risicovolle medicijnen

De Taskforce Medicatieveiligheid Care heeft een lijst van risicovolle medicijnen gepubliceerd, waarbij dubbele controle door een apotheker en verpleegkundige of verzorgende nodig is. De lijst geldt voor medicijnen die aan cliënten in de langdurige (thuis)zorg gegeven worden.

Eind 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport gepresenteerd, waaruit blijkt dat het met de medicatieveiligheid in de langdurige zorg slecht gesteld is. Zowel in de verstandelijke gehandicaptenzorg, als in thuiszorginstellingen en in de verpleeg- en verzorgingshuizen was de medicatieveiligheid niet volledig gewaarborgd, schrijft de inspectie in het rapport Medicatieveiligheid voor kwetsbare groepen (PDF). Naar aanleiding van het rapport hebben verschillende veldpartijen, waaronder V&VN en KNMP, de Taskforce Medicatieveiligheid Care opgericht.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist nu dat geneesmiddelen dubbel gecontroleerd worden: in de apotheek en door de zorgmedewerker bij het toedienen. Het gaat dan om risicovolle medicijnen, zoals insuline, methotrexaat en carbamazepine. De KNMP verzorgt het onderhoud van de lijst, zodat ook nieuwe en gemiste geneesmiddelen op de lijst komen.

Jaarlijks belanden tenminste 16.000 mensen in het ziekenhuis door fouten met medicijngebruik. Verstandelijk gehandicapten en ouderen - die vaak veel verschillende medicijnen gebruiken - lopen veruit het meeste risico.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.