Skip to main content
main-content
Top

13-11-2013 | Nieuws

Dubbel vergrijzingseffect

De komende tien jaar gaat 40 procent van alle tandartsen met pensioen. Tegelijk zal er door de vergrijzing meer vraag komen naar tandheelkundige behandelingen. 'Als nu niet wordt geïnvesteerd in extra opleidingsplekken voor tandartsen, dreigt over een paar jaar een tekort', aldus beroepsorganisaties NMT en ANT. Het Capaciteitsorgaan pleit in recent advies daarom voor het verhogen van het aantal opleidingsplekken, tegelijkertijd wordt minister Schippers opgeroepen op dit advies te volgen.

Opmerkelijk in een tijd waarin in de medische sector het aantal opleidingen heroverwogen moet worden, omdat er een overschot aan medisch specialisten dreigt en in het algemeen de noodklok geluid wordt rond de organisatie cq. inkrimping van de zorgverlening. Het demografische jojo effect van teveel of te weinig opleidingsplekken creëert een gebrek of een overschot aan medici/tandartsen met steeds weer die golfbeweging van sluiten of opnieuw opstarten van opleidingen.

Ditmaal een noodklok van een andere orde, want extra opleidingsplekken zullen immers nieuwe arbeidsplaatsen creëren, zowel voor opleiders als de nieuwe generatie tandartsen. Nieuw aspect is echter dat de massale vergrijzing de tandheelkunde op twee terreinen parten speelt:

1. veel tandartsen gaan zelf met pensioen en 2. er zullen meer pensioengerechtigde patiënten bijkomen. Er zal derhalve een grotere vraag ontstaan op het gebied van geriatrische tandheelkunde. Betekent dat dat de nieuwe opleidingsplekken vooral gericht zullen zijn op dat specialisme? En hoe zit het overigens dan met het overschot aan medisch specialisten, daar zullen er, naarmate de bevolking vergrijsd, toch ook meer van nodig zijn?

Immigratie

Maar er speelt nog meer. De wereld is aan alle kanten in beweging, werkeloosheid en immigratie gaan daarbij vaak niet goed samen. Zo stond onlangs in de krant dat: 'De ANT constateert dat het gebrek aan tandartsen nu door veel tandartsen uit Oost-Europa en het Middellandse Zeegebied opgevuld wordt, maar dat zij haar twijfels heeft over de kwaliteit van deze tandartsen'. Indien het hier gekwalificeerde tandartsen betreft, zaait het uiten van deze twijfel – hopelijk onbedoeld - onrust in de tandheelkundige gelederen. Het algehele politieke onvredegevoel vindt dus ook zijn weerslag in tandheelkunde. Het gist, in de zorg, rond verzekeraars, in de praktijk en rond opleidingsplekken.

We hebben in het verleden vaker moeten schipperen met opleidingsplekken en arbeidsplaatsen.

Ditmaal ligt de oorzaak echter vooral bij de demografische aspecten als vergrijzing en immigratie en dit zal ook op de tandheelkunde een geheel nieuwe wissel trekken.

 

Interessante literatuur in dit verband:

Mondzorg in sociaal perspectief

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.