Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Psychodiagnostiek | Uitgave 4/2014

Psychopraktijk 4/2014

DSM-5 en psychische problemen bij kinderen

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Susan Bögels, Caroline Braet
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek vindt u bijdragen over werkwijzen of instrumenten uit de psychodiagnostiek. Prof. dr. S.M. Bögels is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, afd. Pedagogiek, Onderwijskunde & Lerarenopleiding (s.m.bogels@uva.nl); Prof. dr. C. Braet is verbonden aan de Universiteit Gent, Vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.
Dit artikel is gebaseerd op een deel van een hoofdstuk van Susan Bögels & Caroline Braet: DSM-5 en beschrijvende diagnostiek bij kinderen en jongeren en hun gezin. Het hoofdstuk maakt deel uit van een grondige herwerking van het protocollenboek van Braet C & Bogels S (red.) (2014) Protocollaire behandelingen voor kinderen met psychische klachten, deel 1, revisie. Amsterdam: Boom.

Abstract

Eén van de ambities van de DSM-5 was om het ontwikkelingsperspectief van psychische stoornissen, van de baarmoeder tot de dood, beter tot uiting te laten komen in het handboek. In deze bijdrage bespreken we op welke wijze deze ambitie is aangepakt en welke consequenties dit heeft gehad voor de DSM-5. Specifiek gaan we in op de concrete veranderingen van DSM-IV naar DSM-5 wat betreft het classificeren van psychische problemen van kinderen en jeugdigen, en hun gezin.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Psychopraktijk 4/2014 Naar de uitgave