Skip to main content
main-content
Top

04-12-2014 | Nieuws

Drinkende adolescenten presteren niet slechter

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Jongeren die alcohol drinken, presteren niet slechter dan hun niet-drinkende leeftijdgenoten. Dat concludeert promovenda Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht. Boelema onderzocht 2230 jongeren tussen elf en negentien jaar, verdeeld over zes groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. "We vonden geen verschillen tussen de zes groepen. Dit suggereert dat zelfs het wekelijks drinken van gemiddeld vijftien glazen alcohol gedurende een periode van vier jaar geen invloed heeft op de rijping van bijvoorbeeld het concentratievermogen", zegt Boelema.

Hiermee gaat Boelema in tegen de heersende opvatting dat alcohol slecht is voor het zich ontwikkelende brein van jongeren. Boelema vond wel een verband tussen probleemgedrag en alcoholmisbruik. Als jongeren op jonge leeftijd snel agressief zijn, is de kans groter dat zij later probleemdrinkers worden.

 

Algemene opninie over alcohol en schade aan het brein

De conclusie botst met de algemene opinie. "Alcohol wordt door de meesten als schadelijk ervaren voor de rijpende hersenen van jongeren. Daar is echter weinig onderzoek naar gedaan. En de studies die er wel zijn, kennen uiteenlopende resultaten", aldus Boelema.

  

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP plaatst kanttekeningen bij het onderzoek. Onderzoeker Jurriaan Witteman denkt dat de steekproef relatief weinig 'binge drinkers' bevatte. Dat doen Nederlandse jongeren volgens hem veel. Verder heeft Boelema alleen cognitieve tests afgenomen en geen hersenonderzoek gedaan. Binge drinken lijkt effect te hebben op de hersenstructuur en -activiteit, al is dat niet meteen te meten via cognitieve tests. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat binge drinken cognitieve functies verstoort.

 

Bron: ANP, Skipr, Universiteit Utrecht

 

Meer lezen over alcohol en adolescenten in BSL Psychologie Totaal >>

 

Artikel: Alcohol en jongeren: hoe denken de ouders erover?

Tijdschrift: Tijdschrift voor Verslaving4-2011

 

Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving

Auteur(s): Robert J. Meyers, Jane Ellen Smith

 

Artikel: Alcohol en drugs op het net 

Tijdschrift: PsychoPraktijk1-2014

 

Artikel: The Effects of Family Type, Family Relationships and Parental Role Models on Delinquency and Alcohol Use Among Flemish Adolescents

Tijdschrift: Journal of Child and Family Studies1-2014

 

Artikel: Preventieprogramma's voor jongeren

Tijdschrift: PsychoPraktijk1-2014

 

Nieuwsbericht: Roken en drinken minder populair bij jongeren

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.