Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Dramatherapeutische werkvormen

Auteur : Suzanne Haeyen

Gepubliceerd in: Schemagerichte werkvormen voor vaktherapie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dramatherapie wordt methodisch gewerkt met een fictieve werkelijkheid. Dat kan door met verbeelding te werken en zo meer afstand te creëren van de persoonlijke problematiek van de cliënt of door juist te werken met realistische situaties om zo herkenning te creëren. Tijdens de therapie krijgt de cliënt meer zicht op zijn gevoelens en gedachten en hoe die van invloed zijn op zijn functioneren. Dramatherapie draagt zo bij aan expressie en hanteren van emoties, ontwikkeling van het reflectievermogen, uitbreiden van het rolrepertoire en het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld of van interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden. Experiëntiële technieken ontleend aan dramatherapie worden ook toegepast in verbale vormen van psychotherapie en psychodrama (bijvoorbeeld in schematherapie).
Voetnoten
1
Bron: Doomen, L. (2018). Schemagerichte dramatherapie bij cluster C persoonlijkheidsstoornissen: een verklaring vanuit neuropsychologische inzichten. Tijdschrift voor Vaktherapie, 14(2), 2-1.
 
2
Bron: Arntz, A. & Jacob, G. (2014). Schematherapie, een praktische handleiding. Amsterdam: Nieuwezijds.
 
3
Bron: Doomen, L. (2018). Schemagerichte dramatherapie bij cluster C persoonlijkheidsstoornissen: een verklaring vanuit neuropsychologische inzichten. Tijdschrift voor Vaktherapie, 14(2), 2-10.
 
4
Bron: Doomen, L. (2018). Schemagerichte dramatherapie bij cluster C persoonlijkheidsstoornissen: een verklaring vanuit neuropsychologische inzichten. Tijdschrift voor Vaktherapie, 14(2), 2-1.
 
5
Bron: www.​werkvormen.​info/​werkvorm/​ geraadpleegd op 19–12-2021.
 
Metagegevens
Titel
Dramatherapeutische werkvormen
Auteur
Suzanne Haeyen
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2803-1_4