Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-06-2018 | Artikel | Uitgave 6-7/2018 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2018

Drainage van symptomatische lymfoceles na pelviene lymfeklierdissectie: een retrospectief overzicht met langdurige follow-up

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 6-7/2018
Auteurs:
drs. Elke Bovelander, dr. Oscar R. Brouwer, drs. Erik J. van Gennep, dr. Rob F. M. Bevers, dr. Tim Buddingh

Samenvatting

Een klein deel van de lymfoceles na een pelviene lymfeklierdissectie (PLKD) wordt symptomatisch en behoeft drainage. De incidentie wordt wellicht onderschat, aangezien geïnfecteerde lymfoceles ook nog lang na de ingreep kunnen optreden en daardoor ontbreken in de standaard complicatieregistraties. Deze studie geeft een overzicht van de presentatie, kweekresultaten en behandeling van symptomatische (veelal geïnfecteerde) lymfocele. Hiertoe is een retrospectieve analyse verricht van de data van alle patiënten die tussen 2005 en 2016 een laparoscopische extraperitoneale standaard-PLKD voor prostaatkanker ondergingen (n = 280). 10 % bleek percutane drainage van een symptomatische lymfocele nodig te hebben gehad, met een mediane drainageduur van negen dagen; 32 % van de patiënten had meerdere drainages nodig. Opvallend was dat de helft van de patiënten zich langer dan één maand na de PLKD presenteerden, en een enkele patiënt zelfs pas na 17 maanden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6-7/2018

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2018 Naar de uitgave