Skip to main content
main-content
Top

27-08-2013 | Nieuws

Duizenden vrouwen gebruiken omstreden Downtest

Een omstreden bloedtest om genetische afwijkingen bij een kind tijdens de zwangerschap te achterhalen is al 6000 keer gebruikt. Dat blijkt volgens fabrikant LifeCodexx uit cijfers over de test sinds de lancering vorig jaar. Een kwart van de bloedtests zijn in Zwitserland uitgevoerd. Dat meldt Skipr.

De Gezondheidsraad buigt zich er momenteel over. De omstreden test, die de amnionpunctie vervangt, is in Nederland nog niet toegestaan. Vorige week bleek dat wekelijks tientallen Nederlandse vrouwen de test door buitenlandse klinieken laten uitvoeren. Ze willen een amnionpunctie voorkomen, vanwege het abortusrisico dat de punctie met zich meebrengt.

Vier ziekenhuizen

Nieuwsuur meldde vorige week dat zeker vier ziekenhuizen in Nederland bloed prikken bij zwangere vrouwen en dit opsturen naar België om genetische afwijkingen bij baby's te achterhalen. Welke ziekenhuizen dat zijn, is niet bekend.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.