Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Uitgave 1/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2011

Doel(groep) bereikt: bevordering van de seksuele gezondheid tegen een culturele achtergrond

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Drs. Marieke Hollander, Bram Frouws
Belangrijke opmerkingen
Research voor Beleid, Zoetermeer
Research voor Beleid onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoe allochtone jongeren beter kunnen worden bereikt met interventies ter bevordering van de seksuele gezondheid. Het onderzoek bestond uit diepte-interviews met 40 allochtone jongeren en 25 professionals. In het onderzoek is een breed scala aan determinanten van problemen met de seksuele gezondheid van deze doelgroepen geïdentificeerd. Zo zijn de geïnterviewde jongeren seksueel zeer actief en hebben ze onvoldoende kennis over soa’s en anticonceptie. Jongens hebben veelal een dominante positie binnen de (seksuele) relatie en bepalen of er een condoom wordt gebruikt. Met name Surinaamse en Antilliaanse meiden hebben een onrealistisch beeld van jong moederschap. Vooral voor moslima’s is seks voor het huwelijk onbespreekbaar wat hen kwetsbaar en chantabel maakt. Voor de meeste geïnterviewde jongeren geldt dat onbekendheid met de GGD, desinteresse en angst ertoe leiden dat zij te lang met een soa blijven rondlopen. Aanbevolen wordt dat interventies zich bij voorkeur richten op zowel kennisvermeerdering, als op mentaliteits- en gedragsverandering. Meer respect voor en het aangeven van grenzen is essentieel. Verder zou de voorlichting gegeven moeten op een niet belerende, maar wel serieuze toon, door iemand die door de doelgroep vertrouwd en gerespecteerd wordt. Ook verdient het aanbeveling voorlichting op scholen te geven, en interventies ook te richten op ouders. Belangrijke succesfactoren bij het aanbieden van soa-testen zijn laagdrempeligheid, naar jongeren toegaan, anonimiteit en niets in rekening brengen. Verder is van belang dat er bij de ontwikkeling en uitvoering van interventies sprake is van samenwerking tussen de doelgroep zelf, bijvoorbeeld in de vorm van een lokale migrantenorganisatie, en een professionele organisatie zoals de GGD. Tenslotte is er winst te behalen door meer te investeren in het verzamelen en uitdragen van kennis over effectief gebleken interventies ter bevordering van seksuele gezondheid, en het coördineren van de implementatie hiervan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2011 Naar de uitgave