Skip to main content
main-content
Top

20-11-2014 | Nieuws

Documentaire 'Ik laat je gaan' maakt zelfeuthanasie jonge vrouw bespreekbaar

Ik laat je gaan, een korte documentaire van Kim Faber, maakt kans op de IDFA Award for Best Student Documentary. De documentaire toont de laatste weken uit het leven van een jonge vrouw die na een leven lang psychisch lijden heeft besloten haar leven te beëindigen. Op maandag 1 december organiseert de producent en het Humanistisch Verbond in Utrecht een debat rond de documentaire over zelfeuthanasie bij psychisch lijden. Human zendt 'Ik laat je gaan' op 24 januari 2015 op NPO2.

“Ik weiger iemand te worden die ik niet ben. Ik wil mensen om me heen de tijd geven om er op hun manier mee om te gaan, maar ik wil gewoon slapen. Ik ben moe.” – Sanne, 27
“Wie bepaalt eigenlijk of een leven het waard is om te leven? Tegenwoordig wordt het in Nederland steeds meer geaccepteerd dat iemand die terminaal ziek is voor euthanasie kiest. Maar hoe zit het met iemand die chronisch depressief is? Mag hij dan zelf beslissen dat hij het opgeeft? Of moeten we die persoon steeds opnieuw blijven dwingen weer een andere vorm van medicatie of therapie te proberen?”
– Kim Faber, regisseuse 'Ik laat je gaan'.

 

De zeventwintigjarige Sanne lijdt aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis, chronische depressie en slapeloosheid. Na negen jaar intensieve behandeling zonder resultaat heeft ze besloten niet langer te willen leven. Omdat ze niemand wil traumatiseren met haar dood kiest ze voor zelfeuthanasie, een humane manier van zelfdoding. Daarnaast brengt ze haar vader en beste vrienden op de hoogte van haar doodswens om hun de kans te geven afscheid te nemen. We zien Sanne in haar laatste weken, waarin ze toeleeft naar de dag waarop ze haar lang gezochte rust zal vinden. Een korte documentaire over het zelfbeschikkingsrecht van psychiatrische patiënten, het verlangen naar rust en het grootste offer dat een vader kan brengen uit liefde voor zijn kind.

 

Ik laat je gaan is een documentaire van Kim Faber en een productie van Bananaz. De film is tot stand gekomen met steun van het Humanistisch Verbond. Bekijk voor meer informatie en de teaser www.iklaatjegaan.nl

Vertoningen IDFA

Zaterdag 22 november 22.30 Tuschinski 4
Maandag 24 november 17.45 Munt 12
Woensdag 26 november 16.30 Brakke Grond Expozaal
Donderdag 27 november 11.15 Munt 9
Zaterdag 29 november 11.30 EYE 1

 

Documentaire en debat

Vertoning documentaire en panelgesprek over de moeilijke vragen van zelfbeschikking bij psychisch lijden, met Ineke de Vries, directeur Humanistisch Verbond, Ton Vink, counselor via Stichting De Einder, regisseuse Kim Faber, Hubert, vader van Sanne en Gerty Casteelen van de Levenseindekliniek.

 

Uitzending


Televisie uitzending 24 januari 16.35 uur door Human op NPO2.
Eerder besteedden zowel Radio EenVandaag als dagblad Trouw aandacht aan de film.

 

Bron: productiehuis Bananaz

 

Meer lezen over zelfeuthanasie, suïcidaalgedrag en zelfdoding in BSL Psychologie Totaal >>

 

Boek: Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag, Suzanne de Klerk, Arnold van Emmerik, Anne van Giezen (cliëntenvoorlichting)

 

Artikel: Lijden aan het leven...en dan?, Drs. Jasper Doomen, PsychoPraktijk 3-2014

 

Boek: Suïcidepreventie in de praktijk, A. Kerkhof, B. van Luyn

 

E-learning (accrediatie 1 pnt, FGzP, NIP, NVvP): Behandeling van suïcidaal gedrag

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.