Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Dissociatieve stoornissen

Auteurs: Karyn I. Morgan, Mary C. Townsend

Gepubliceerd in: Verpleegkundige diagnostiek in de psychiatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dissociatieve stoornissen zijn stoornissen of veranderingen van de normaal gesproken integraal werkende functies: bewustzijn, geheugen en identiteit. Tijdens perioden van ondraaglijke stress houdt de betrokkene delen van zijn of haar leven buiten het bewustzijn.
Voetnoten
1
Deze definitie wijkt iets af van de huidige officiële NANDA-definitie: ‘Patroon van verkeerd waarderen van stressoren, met cognitieve en/of gedragsmatige inspanning, waardoor niet goed in de behoeften voor het welzijn wordt voorzien.’
 
2
Volgens Nederlandse deskundigen behoort deze handeling niet tot het verpleegkundig domein, maar tot dat van de psychotherapeut.
 
3
Volgens Nederlandse deskundigen staat dit einddoel niet vast, maar wordt de concrete invulling ervan tussen patiënt en behandelaar overeengekomen.
 
4
Kinesthesie is het besef van de eigen spierbewegingen, van de kracht en snelheid van spierbewegingen en van de lichaamshouding.
 
5
NANDA-I heeft deze diagnose laten vervallen, maar zij is in dit boek gehandhaafd vanwege haar nut voor de beschrijving van dit specifieke gedrag.
 
6
Volgens Nederlandse deskundigen behoort deze handeling niet tot het verpleegkundig domein, maar tot dat van de psychotherapeut.
 
7
Volgens sommige Nederlandse deskundigen is er een verpleegkundig alternatief voor de interventies 5 en 6: onderzoek samen met de patiënt welke situaties in het heden aanleiding gaven tot dissociatie en werk aan strategieën om hierop niet meer met dissociatie te reageren.
 
Literatuur
Metagegevens
Titel
Dissociatieve stoornissen
Auteurs
Karyn I. Morgan
Mary C. Townsend
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2777-5_11