Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | Uitgave 3/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2011

DISMEVAL: Europees onderzoek naar ‘best practices’ op het gebied van disease management evaluatie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2011
Auteurs:
A.M.J. Elissen, I.G.P. Duimel-Peeters, C. Spreeuwenberg, H.J.M. Vrijhoef
Hoewel in meerdere landen aanzienlijke investeringen zijn gedaan in de implementatie van disease management programma’s voor chronische aandoeningen, ontbreekt het veelal nog aan een duidelijk bewijs van effectiviteit en doelmatigheid. Een deel van het probleem is het gebrek aan universeel geaccepteerde evaluatiemethoden, die zowel wetenschappelijk robuust als operationeel uitvoerbaar zijn. Om aanbevelingen te kunnen doen voor ‘best practices’ op het gebied van disease management evaluatie in Europa, is in 2009 een KP7-gesubsidieerd onderzoek gestart, getiteld ‘Developing and Validating Disease Management Evaluation Methods in European Health Care Systems (DISMEVAL)’. Doel van DISMEVAL is om disease management evaluatiemethoden te ontwikkelen en te valideren op basis van data van bestaande programma’s in zes Europese landen, te weten Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Spanje. In Nederland zullen twee evaluatiedesigns (meta-analyse en meta-regressie) worden getest op basis van data van twintig regionale zorggroepen, welke werken met een eerstelijns keten-DBC voor diabetes mellitus type 2. DISMEVAL zal worden afgerond in 2011 en heeft, door de bundeling van internationale ervaringen en inzichten, de potentie om een significante bijdrage te leveren aan de wijze waarop complexe interventies geëvalueerd dienen te worden, gegeven de mogelijkheden die de dagelijkse context biedt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2011 Naar de uitgave