Skip to main content
main-content
Top

23-09-2014 | Nieuws

Directeur Reumafonds pleit voor vergoeding fysiotherapie

Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds, pleit in de Volkskrant voor het opnieuw vergoeden van fysiotherapie voor mensen met reuma vanuit de basisverzekering. Reden daarvoor is een recentelijke uitspraak van de rechter in Amsterdam in een vergelijkbare situatie.

 

In die situatie ging het om een behandeling voor mensen met het blaaspijnsyndroom. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) achtte de werking van deze behandeling niet onomstotelijk bewezen en wilde het daarom uit het basispakket laten schrappen. De rechter verbood dat, omdat de praktijkervaringen van artsen en patiënten niet voldoende waren meegewogen.

 

In het artikel in de Volkskrant schrijft Ridderbos dat deze uitspraak van de rechter noopt tot het herzien van de bezuiniging uit 2011 om fysiotherapie voor alle vormen van ontstekingsreuma uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. Dat rigoureuze besluit werd uitsluitend gebaseerd op het ontbreken van grootschalige wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit onomstotelijk vaststelden. De positieve ervaringen van artsen en reumapatiënten met fysiotherapie werden volkomen genegeerd.

 

Fysiotherapie werkt wel
‘Het is een raadsel waarom een tijdrovend en grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling nodig wordt geacht, terwijl de positieve uitwerking zo evident is, door de medische praktijk wordt erkend en door de patiënt wordt ervaren. Men blijft stug volhouden dat gebrek aan alomvattend wetenschappelijk bewijs betekent dat de behandeling onvoldoende effectief is. De ervaringen van de ‘echte’ wereld zijn blijkbaar minder relevant’, schrijft Ridderbos. ‘Minister Schippers zou er goed aan doen om bij de vraag of een behandeling al dan niet in het basispakket moet, juìst te kijken naar de praktijkervaringen van artsen en patiënten. Dat zal ongetwijfeld tot de conclusie leiden dat fysiotherapie voor mensen met ernstige vormen van reuma gewoon weer moet worden vergoed’, aldus Ridderbos.

 

Bron: Reumafonds
Beeld: Fotolia

Meer hierover:

Reumafonds blijft in actie voor fysiotherapie

In 2012 werd vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering geschrapt voor 6 vormen van reuma. Langdurige fysiotherapie zou niet bewezen effectief zijn, zo stelde Zorginstituut Nederland, voorheen het CVZ. Het Reumafonds kwam hiertegen in actie en blijft in actie. Wij zijn erg bezorgd over de effecten van de maatregel voor mensen met reuma. Daarom heeft het Reumafonds samen met de beroepsverenigingen NVR (reumatologen), NHPR (health professionals reumatologie) en KNGF (fysiotherapeuten) een verzoek ingediend bij het Zorginstituut Nederland om fysiotherapie weer op te nemen in de basisverzekering voor een specifieke groep reumapatiënten met ernstige gewrichtsschade.

 

Bekijk het gehele dossier op de site van het Reumafonds.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Sportfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.