Skip to main content
main-content
Top

30-10-2014 | Nieuws

Directe behandeling fysiotherapie na intake mogelijk vanaf 2015

Fysiotherapeuten kunnen vanaf 2015 patiënten direct behandelen na een intake. Patiënten kunnen hierdoor sneller worden geholpen als dat nodig is. De NZa maakt dit mogelijk op verzoek van de branche-organisatie voor fysiotherapeuten KNGF en de consumentenorganisaties NPCF en de Consumentenbond.

Nu geldt nog de regel dat screenen/onderzoeken en behandelen door de fysiotherapeut op eenzelfde dag niet vergoed mag worden, alleen als er sprake is van een medische noodzaak. In praktijk blijkt het soms lastig om dit aan te tonen. Hierdoor wordt de declaratie van een zitting na Screening en Intake & Onderzoek meestal afgekeurd. Met deze wijziging wordt het mogelijk om de behandeling, als dit nodig is, direct na Intake & Onderzoek te starten.

 

Consumentenbelang
Fysiotherapeuten én consumenten geven aan dat het veel praktischer en consumentvriendelijker is als diagnose en behandeling in sommige situaties wel direct achter elkaar kunnen gebeuren. Daarom past de NZa de declaratieregel aan. Voorwaarde is wel dat fysiotherapeuten hun patiënten goed informeren over het verschil tussen onderzoek en een zitting en over het feit dat er meerdere prestaties op één dag gedeclareerd kunnen worden.

 

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over Algemeen of Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.