Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-02-2018 | Artikel | Uitgave 2/2018

Neuropraxis 2/2018

Dilemma’s rondom prenatale screening op downsyndroom

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Neeltje M. T. H. Crombag, Linda Martin, Janneke T. Gitsels
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is deels gebaseerd op het proefschrift van Neeltje Crombag, zij is op 7 juni 2016 gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht.

Samenvatting

Prenatale screening op congenitale afwijkingen is in Nederland vanaf 2007 beschikbaar voor elke zwangere vrouw. Ontwikkelingen en medische vernieuwingen in dit domein volgen elkaar snel op en leiden onder meer tot steeds betere testkarakteristieken. Ondanks dat blijven de dilemma’s voor aanstaande ouders onveranderd complex. Vergeleken met omliggende landen wordt in Nederland relatief weinig gebruikgemaakt van prenatale screening op downsyndroom. In dit artikel beschrijven we kort de geschiedenis van prenatale screening op downsyndroom in Nederland en de achtergrond van het relatief lage deelnamepercentage. Vervolgens beschrijven we welke factoren een rol spelen bij gebruik van prenatale screening op diverse niveaus (overheid, organisatie, maatschappij, zorgverlening), met welke dilemma’s aanstaande ouders te maken krijgen en hoe ouders hierin worden begeleid. Tot slot reflecteren we op de rol van prenatale screening op aangeboren afwijkingen in de Nederlandse gezondheidzorg en maatschappij.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Neuropraxis 2/2018 Naar de uitgave