Ga naar de hoofdinhoud
Top

10. Diëtetiek

  • 2024
  • OriginalPaper
  • Hoofdstuk
Gepubliceerd in:
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bijna alle cliënten met een eetstoornis hebben voedings- en gewichtsproblemen. Ze kunnen restrictief eten of eetbuien hebben. Ze kunnen aan ondervoeding lijden of overgewicht of zelfs obesitas hebben. De voedings- en gewrichtsproblemen leiden veelal tot ernstige medische en psychiatrische klachten of versterken ze. Het is daarom belangrijk om tijdens een eetstoornisbehandeling expliciet aandacht te geven aan het voedingspatroon van cliënten. Voedingsmanagement omvat een zorgvuldige voedingsanamnese en het opstellen van een gezond eetplan. In veel gevallen wordt dit onderdeel door een psycholoog of verpleegkundig specialist gegeven. Dit hoofdstuk pleit ervoor bij matige tot ernstige anorexia en boulimia nervosa, zoals bepaald volgens de DSM-5-critria, een diëtiste bij de behandeling te betrekken. Zij moet deel uitmaken van een multidisciplinair behandelteam.
Titel
Diëtetiek
Auteurs
Drs. Peter Daansen, MBA
Kim Zwakman, BSc.
Copyright
2024
Uitgeverij
BSL Media & Learning
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2990-8_10
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.