Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Dieetproducten voor voedingsstofvrije of -beperkte diëten

Auteur : Pauline Vermeer-Bruist

Gepubliceerd in: Compendium dieetproducten en voedingssupplementen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Fysieke, economische en sociaal-culturele omgevingsfactoren beïnvloeden ons eet- en bewegingspatroon zodanig dat het aantal personen met overgewicht, dat wil zeggen met een Body Mass Index (BMI) van 25–30, sterk is toegenomen. De laatste jaren is er een duidelijke toename van overgewicht bij kinderen, met name in de basisschoolleeftijd, en bij adolescenten. Een van de gevolgen van gewichtstoename is insulineresistentie, waarbij de normale werking van insuline is verstoord. Insulineresistentie speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van het zogenoemde metabool syndroom. Dit syndroom kenmerkt zich door verscheidene onderling samenhangende afwijkingen zoals insulineresistentie, dislipidemie en hoge bloeddruk. Deze afwijkingen liggen weer ten grondslag aan de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 en de complicaties daarvan zoals hart- en vaatziekten.

Metagegevens
Titel
Dieetproducten voor voedingsstofvrije of -beperkte diëten
Auteur
Pauline Vermeer-Bruist
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9832-4_7