Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Dieet bij chronische nierinsufficiëntie

(juli 2005)

Auteur : J.G. Spijker

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Het dieet bij chronische nierinsufficiëntie betekent een beperking van eiwit, natrium, kalium en fosfaat in de voeding. Bij de samenstelling van het dieet moet tevens gelet worden op voldoende energie, de voedingstoestand, voldoende vocht en een beperking van verzadigd vet. Deze dieetmaatregelen beogen het uitstellen van uremische complicaties, de regulering van de vochthuishouding en de elektrolytenbalans, het handhaven dan wel verbeteren van de voedingstoestand en, voorzover mogelijk, het vertragen van de achteruitgang van de nierfunctie.
Literatuur
go back to reference Benno U, Ihle MB, Becker GJ, e.a. The effect of protein restriction on the progression of renal insufficiency. N Engl J Med 1989; 321: 1773–1777. Benno U, Ihle MB, Becker GJ, e.a. The effect of protein restriction on the progression of renal insufficiency. N Engl J Med 1989; 321: 1773–1777.
go back to reference Chen J, e.a. The metabolic syndrome and chronic kidney disease in U.S. adults. Ann Intern Med 2004; 140: 167–174. Chen J, e.a. The metabolic syndrome and chronic kidney disease in U.S. adults. Ann Intern Med 2004; 140: 167–174.
go back to reference Coene EH (red). Zorgboek niervervangende behandeling. Amsterdam: Stichting September, 2002. Coene EH (red). Zorgboek niervervangende behandeling. Amsterdam: Stichting September, 2002.
go back to reference Fouque D, Laville M, e.a. Controlled low protein diets in chronic renal insufficiency: meta-analysis. Brit Med J 1992; 304: 216–220. Fouque D, Laville M, e.a. Controlled low protein diets in chronic renal insufficiency: meta-analysis. Brit Med J 1992; 304: 216–220.
go back to reference Fried LF, e.a. Effect of lipid reduction on the progression of renal disease: a meta-analysis. Kidney Int 2001; 59: 260–269. Fried LF, e.a. Effect of lipid reduction on the progression of renal disease: a meta-analysis. Kidney Int 2001; 59: 260–269.
go back to reference Haroun MK, Jaar BG, e.a. Risk factors for chronic kidney disease: a prospective study of 23.534 men and women in Washington county, Maryland. J Am Soc Nephrol 2003; 14: 2940–2941. Haroun MK, Jaar BG, e.a. Risk factors for chronic kidney disease: a prospective study of 23.534 men and women in Washington county, Maryland. J Am Soc Nephrol 2003; 14: 2940–2941.
go back to reference Jong PE de, Koomans HA, Weening JJ (red). Klinische nefrologie (3e herz. dr). Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2000. Jong PE de, Koomans HA, Weening JJ (red). Klinische nefrologie (3e herz. dr). Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2000.
go back to reference K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Bone Metabolism and Disease in Chronic Kidney Disease. Am J Kidney Dis 2003; 42 (suppl. 3). K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Bone Metabolism and Disease in Chronic Kidney Disease. Am J Kidney Dis 2003; 42 (suppl. 3).
go back to reference K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Chronic Kidney Disease: Evaluation, Classification and Stratification. Am J Kidney Dis 2002; 39 (suppl. 1): S1-S10. K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Chronic Kidney Disease: Evaluation, Classification and Stratification. Am J Kidney Dis 2002; 39 (suppl. 1): S1-S10.
go back to reference K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. The Official Journal of the National Kidney Foundation 2000; 35, 6 (suppl 2). K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. The Official Journal of the National Kidney Foundation 2000; 35, 6 (suppl 2).
go back to reference Klahr S, Levey AS, e.a. The effects of dietary protein restriction and blood-pressure control on the progression of chronic renal disease. N Engl J Med 1994; 330: 877–884. Klahr S, Levey AS, e.a. The effects of dietary protein restriction and blood-pressure control on the progression of chronic renal disease. N Engl J Med 1994; 330: 877–884.
go back to reference Kopple JD. Dietary protein and energy requirements in ESRD patients. Am J Kidney Dis 1998; 32 (6 Suppl. 4): S97-S104. Kopple JD. Dietary protein and energy requirements in ESRD patients. Am J Kidney Dis 1998; 32 (6 Suppl. 4): S97-S104.
go back to reference Kopple JD. Pathophysiology of protein energy wasting in chronic renal failure. Journal of Renal Nutrition 1999; 129 (1 Suppl.): 247S-251S. Kopple JD. Pathophysiology of protein energy wasting in chronic renal failure. Journal of Renal Nutrition 1999; 129 (1 Suppl.): 247S-251S.
go back to reference Luft FC, Weinberger MH. Review of salt restriction and the response to antihypertensive drugs. Satellite symposium on calcium antagonists. Hypertension 1988; 11: 1229. Luft FC, Weinberger MH. Review of salt restriction and the response to antihypertensive drugs. Satellite symposium on calcium antagonists. Hypertension 1988; 11: 1229.
go back to reference NECOSAD. Bepalen voedingstoestand van dialysepatiënten met behulp van ‘Subjective Global Assessment’. Handleiding. 1997. NECOSAD. Bepalen voedingstoestand van dialysepatiënten met behulp van ‘Subjective Global Assessment’. Handleiding. 1997.
go back to reference NECOSAD. Eindverslag. Naarden: Hans Mak Instituut, 2003. NECOSAD. Eindverslag. Naarden: Hans Mak Instituut, 2003.
go back to reference O’sulivan AJ, Lawson JA, Chan M, e.a. Body composition and energy metabolism in chronic renal insufficiency. Am J Kidney Dis 2002; 39 (2): 369–375. O’sulivan AJ, Lawson JA, Chan M, e.a. Body composition and energy metabolism in chronic renal insufficiency. Am J Kidney Dis 2002; 39 (2): 369–375.
go back to reference Spijker A, e.a. (red). Eten met plezier. Dieetinformatie en recepten voor nierpatiënten. Nierstichting Nederland, 2004. Spijker A, e.a. (red). Eten met plezier. Dieetinformatie en recepten voor nierpatiënten. Nierstichting Nederland, 2004.
go back to reference Spijker JG. Dieetbehandelingsprotocol Chronische nierinsufficiëntie. In: Handboek dieetbehandelingsprotocollen. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 1999. Spijker JG. Dieetbehandelingsprotocol Chronische nierinsufficiëntie. In: Handboek dieetbehandelingsprotocollen. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 1999.
go back to reference Visser R, Dekker FW, Boesschoten FW, e.a. Realibility of the 7-point subjective global assessment scale in assessing nutritional state of dialysis patients. Adv Perit Dial 1999; 15: 222–225. Visser R, Dekker FW, Boesschoten FW, e.a. Realibility of the 7-point subjective global assessment scale in assessing nutritional state of dialysis patients. Adv Perit Dial 1999; 15: 222–225.
go back to reference Wee PM ter, Jorna ATM. Behandeling van patiënten met chronische nierinsufficiëntie; richtlijnen voor internisten. Ned Tijdschr Geneesk 2004; 148: 719–724. Wee PM ter, Jorna ATM. Behandeling van patiënten met chronische nierinsufficiëntie; richtlijnen voor internisten. Ned Tijdschr Geneesk 2004; 148: 719–724.
Metagegevens
Titel
Dieet bij chronische nierinsufficiëntie
Auteur
J.G. Spijker
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_22