Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2019 | Artikel | Uitgave 3/2019

Bijblijven 3/2019

Diagnostische dilemma's bij diagnostiek van Lymeziekte

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2019
Auteur:
Wim Ang
Lymeziekte wordt veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi. Er is veel maatschappelijke aandacht voor patiënten met chronische, niet-kenmerkende klachten en verdenking op Borrelia-infectie. Voor huisartsen zijn huidafwijkingen, tekenbeten en niet-kenmerkende klachten de meest voorkomende redenen voor een consult. De diagnostiek van Lymeziekte vindt hoofdzakelijk plaats door middel van het aantonen van antistoffen tegen de Borrelia-bacterie. Interpretatie van de uitslagen van serologisch onderzoek kan lastig zijn doordat er zowel fout-negatieve als fout-positieve uitslagen voorkomen. Voor andere vormen van diagnostiek zoals PCR ( polymerase chain reaction) en T-cel-testen is op dit moment geen plaats in de huisartssetting. Tussen huisartspraktijken bestaan er grote verschillen in aanvraaggedrag van serologische testen. De redenen hiervoor zijn nog niet bekend. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2019

Bijblijven 3/2019 Naar de uitgave