Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Wetenschap in een notendop | Uitgave 5/2009

TPO - De Praktijk 5/2009

Diagnostiek: wetenschappelijk onderzoek naar testeigenschappen

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2009
Auteur:
Henk van Weert
Belangrijke opmerkingen
AMC, afdeling huisartsgeneeskunde, Postbus 22660, 1100 DD Amsterdam: Henk van Weert, universitair hoofddocent en hoofdredacteur van Huisarts & Wetenschap en Tijdschrift voor praktijkondersteuning.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

In de vorige aflevering van Wetenschap in een notendop zagen we dat het nut van een test afhankelijk is van de kans op ziekte en van de eigenschappen van de test. Wat de kans op ziekte bepaalt, zijn de eigenschappen van de patiënt: jong of oud, klachten of niet, bevolkingsgroep enzovoort. Kennis over die kans op ziekte halen we uit epidemiologisch onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek naar testeigenschappen (zie kader 1) bestaat in het algemeen uit een transversaal (dwarsdoorsnede-) onderzoek, waarin onderzoekers twee tests met elkaar vergelijken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

TPO - De Praktijk 5/2009 Naar de uitgave

Lezen/kijken/zoeken

Omgaan met de overgang

Weet je dit?

Vragen