Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Nascholing | Uitgave 9/2014

Huisarts en wetenschap 9/2014

Diagnostiek van melanomen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2014
Auteurs:
Kirsten Burghout, dr. Vigfús Sigurdsson, dr. Johan Toonstra
Belangrijke opmerkingen
UMC Utrecht, afdeling Dermatologie/venereologie/allergologie, G02.124, Heidelberglaan 100, 3584 CX, Utrecht: K.A. Burghout, dermatoloog in opleiding; dr. V. Sigurdsson, dermatoloog; dr. J. Toonstra, dermatoloog • Correspondentie: k.a.burghout@umcutrecht.nl • Mogbelijme belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Burghout KA, Sigurdsson V, Toonstra J. Diagnostiek van melanomen. Huisarts Wet 2014;57(9):482-5.
Ongeveer 20% van het totaal aantal mensen met huidkanker heeft een melanoom. Melanomen zijn agressieve huidkankers met een sterke neiging tot metastaseren; ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 800 sterfgevallen per jaar. De vijfjaarsoverleving voor alle melanomen gezamenlijk is 81% bij mannen en 90% bij vrouwen, maar verslechtert dramatisch bij metastasering.
De prognose wordt voornamelijk bepaald door de breslowdikte van de primaire tumor. Het is dus zaak om een melanoom zo vroeg mogelijk te behandelen. Er is geen plaats voor een algemeen bevolkingsonderzoek naar melanomen, wel worden bepaalde groepen patiënten jaarlijks gescreend.
Een voorloperstadium, de klinisch atypische naevus, kan worden gediagnosticeerd met de ABCDE-regel (asymmetrie, begrenzing, kleur, diameter, evolutie). De dermatoscoop is minder geschikt als diagnostisch hulpmiddel, tenzij de huisarts over speciale vaardigheden beschikt. Bij een vermoeden van een melanoom volgt snelle diagnostische excisie, bij voorkeur door een dermatoloog of chirurg. Bij een aangetoond melanoom zal altijd re-excisie plaatsvinden, meestal in combinatie met een schildwachtklierprocedure om de prognose helder te krijgen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Huisarts en wetenschap 9/2014 Naar de uitgave