Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-11-2018 | Artikel | Uitgave 6/2018

Neuropraxis 6/2018

Diagnostiek van de ziekte van Alzheimer

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2018
Auteur:
Wiesje M. van der Flier

Samenvatting

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Problemen in het episodische geheugen vormen het opvallendste kenmerk van Alzheimer. In de loop van het ziekteproces is sprake van globale cognitieve achteruitgang, problemen in het dagelijks leven en verlies van zelfstandigheid. Dit artikel gaat over de stand van zaken op het gebied van diagnostiek van alzheimer, waaronder de resultaten van het ABIDE (Alzheimer Biomarkers in Daily Practice) project, dat subsidie kreeg in het kader van het Deltaplan Dementie en nieuwe ontwikkelingen, waaronder (nieuwe) diagnostische tests om het ziekteproces al tijdens het leven aan te tonen. Verder gaat het artikel in op neuropsychologisch onderzoek, MRI, eiwitten in het hersenvocht en amyloïd PET. Ook worden de nieuwste criteria en het onderzoeksframework voor alzheimer besproken. Alzheimerhersenschade ontwikkelt zich decennia eerder dan het syndroom alzheimerdementie. Het wordt dan ook steeds duidelijker dat diagnostiek van dementie plaats moet vinden langs twee assen, die niet exact gelijk lopen: de as van etiologie ofwel hersenschade, en de as van syndroom ofwel cognitieve achteruitgang en beperkingen in het dagelijks leven. Het laatste woord is tenslotte aan de patiënt, die aangeeft graag meer informatie te willen krijgen over wat de specifieke uitslag van het diagnostisch onderzoek uitslag betekent voor zijn persoonlijke situatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Neuropraxis 6/2018 Naar de uitgave