Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | ONDERZOEK | Uitgave 1/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2011

Diagnostiek en classificatie van psychiatrische aandoeningen bij een steekproef van langdurig psychisch arbeidsongeschikten

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Mevr. drs. W. Langerak, Mevr. dr. W. Langeland, Mevr. dr. N. Draijer, dhr. prof.dr. A.J.L.M. van Balkom, Mevr. dr. S. Draisma
Belangrijke opmerkingen
verzekeringsarts
sociaal wetenschapper, betrokken bij onderzoek naar trauma en traumagerelateerde stoornissen
klinisch psycholoog/ psychotherapeut/psychoanalyticus
hoogleraar evidencebased psychiatrie en psychiater
methodoloog en senior onderzoeker

SAMENVATTING

Er zijn weinig betrouwbare gegevens over de prevalentie, aard en ernst van psychiatrische aandoeningen in de WAO/WIA. Dit artikel beschrijft een onderzoek dat is verricht onder een cohort psychisch arbeidsongeschikten dat een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling voor de WAO/WIA kreeg.
Met behulp van het Composite International Diagnostic Interview (CIDI) werd aan de hand van DSM-IV-criteria vastgesteld welke recente psychiatrische aandoeningen bij dit cohort aanwezig zijn. Verder werd onderzocht hoe de CAS (classificaties voor arbo en sociale verzekeringsgeneeskunde) zich verhoudt tot de DSM-IV-classificatie.
De frequentie van stemmings- en angststoornissen was 47,4% versus 63,5%. Comorbiditeit kwam frequent voor. In aard en ernst kwam de onderzoeksgroep het meest overeen met een tweedelijnspopulatie. De mate van overeenkomst (berekend met Cohens kappa) tussen de classificaties volgens CAS en DSM was gering (kappa’s<0,23). De uitkomsten van het onderzoek bevestigen het beeld dat het CAS-systeem onvoldoende zicht geeft op de psychiatrische problematiek van de WAO/WIA-populatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2011 Naar de uitgave

VERENIGINGSNIEUWS

NVVG

AGENDA

Agenda

HOOFDREDACTIONEEL

De slanke lijn