Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Klinische les | Uitgave 2/2015

Huisarts en wetenschap 2/2015

Diagnostiek en behandeling van handeczeem

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 2/2015
Auteurs:
Niels Deenen, prof.dr. Wilma Bergman
Belangrijke opmerkingen
Vlietland Ziekenhuis, afdeling Dermatologie, Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam: N.J. Deenen, arts-assistent; dr. A.H. van der Willigen, dermatoloog • Correspondentie:njdeenen@gmail.com • Mogelijke balangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Deenen NJ, Bergman W. Diagnostiek en behandeling van handeczeem. Huisarts Wet 2015;58(2):94-8.
Handeczeem is een veelvoorkomende aandoening. Met een gerichte anamnese en lichamelijk onderzoek is het mogelijk onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van handeczeem. Het is belangrijk snel de juiste diagnose te stellen, aangezien deze de behandeling en prognose bepaalt. Bij twijfel over de etiologie is het verstandig om aanvullend onderzoek in de vorm van epicutane allergietests te verrichten. De eerste stap in de behandeling is het voorschrijven van lokale corticosteroïden en emollientia. Afhankelijk van het subtype kunnen daar nog praktische maatregelen bij komen, om zo de oorzakelijke factor aan te pakken. Adequate behandeling moet snel starten, om te voorkomen dat de klachten chronisch worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Huisarts en wetenschap 2/2015 Naar de uitgave

Kennistoets antwoorden

Kennistoets: antwoorden