Ga naar de hoofdinhoud
Top

8. Diagnostiek en behandeling van ARFID

  • 2024
  • OriginalPaper
  • Hoofdstuk
Gepubliceerd in:
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

ARFID is in de DSM-5 bij de voedings- en eetstoornissen een nieuwe classificatie. Kenmerkend is dat mensen met deze stoornis selectief eten en vaak ondergewicht, maar soms ook overgewicht hebben. Door het selectief eten is er vaak sprake van nutriëntendeficiënties. Er bestaan drie verschillende types: het sensorisch-sensitief type, het fobische type en het gebrek-aan-interesse-voor-eten-type. Volgens de DSM-5 sluit de classificatie ARFID andere eetstoornissen uit. In de praktijk kan ARFID met anorexia samengaan. ARFID in de kindertijd kan op autisme wijzen. De belangrijkste behandeltechniek zijn de verschillende vormen van exposure aan voedsel dat de cliënte wil leren eten.
Titel
Diagnostiek en behandeling van ARFID
Auteurs
Drs. Peter Daansen, MBA
Dr. Elske van den Berg
Copyright
2024
Uitgeverij
BSL Media & Learning
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2990-8_8
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.