8. Diagnostiek en behandeling van ARFID
- 2024
- OriginalPaper
- Hoofdstuk
- Auteurs
- Drs. Peter Daansen, MBA
- Dr. Elske van den Berg
- Gepubliceerd in
- Praktijkboek eetstoornissen
- Uitgeverij
- BSL Media & Learning
share
DELEN
Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)
-
Optie A:
-
Optie B:Deel de link per e-mail
Samenvatting
ARFID is in de DSM-5 bij de voedings- en eetstoornissen een nieuwe classificatie. Kenmerkend is dat mensen met deze stoornis selectief eten en vaak ondergewicht, maar soms ook overgewicht hebben. Door het selectief eten is er vaak sprake van nutriëntendeficiënties. Er bestaan drie verschillende types: het sensorisch-sensitief type, het fobische type en het gebrek-aan-interesse-voor-eten-type. Volgens de DSM-5 sluit de classificatie ARFID andere eetstoornissen uit. In de praktijk kan ARFID met anorexia samengaan. ARFID in de kindertijd kan op autisme wijzen. De belangrijkste behandeltechniek zijn de verschillende vormen van exposure aan voedsel dat de cliënte wil leren eten.
- Titel
- Diagnostiek en behandeling van ARFID
- Auteurs
-
Drs. Peter Daansen, MBA
Dr. Elske van den Berg
- Copyright
- 2024
- Uitgeverij
- BSL Media & Learning
- Boek
-
Praktijkboek eetstoornissen
Print ISBN: 978-90-368-2989-2
Elektronisch ISBN: 978-90-368-2990-8
Copyright: 2024
- DOI
- https://doi.org/10.1007/978-90-368-2990-8_8
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.