Skip to main content
main-content
Top

07-01-2014 | Nieuws

Huisartsen moeten meer nascholen op diagnostiek

Huisartsen zouden zich meer moeten nascholen op kennis rond de diagnostiek van ernstige ziekten, ongewone presentaties van gewone ziekten en over de rol van het 'niet pluis' gevoel. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in het NTvG.

De auteurs stellen in het stuk dat huisartsen momenteel niet verplicht zijn om zich na te scholen in diverse competentieprofielen van de CanMEDS. Ze vinden echter dat de competentie 'medisch handelen' meer aandacht moet krijgen in de nascholing. Ze richten zich daarbij vooral op de diagnostiek. De diagnostiek verdelen ze in drie onderdelen: ten eerste die van ernstige ziekten. Zo zien zij in hun praktijk vaak ziektebeelden in een heel vroeg stadium of wijken de symptomen qua presentatie af van wat ze hebben geleerd. De meeste diagnostische fouten worden gemaakt bij een atypisch verloop van veelvoorkende, bekende ziektes.

Zeldzame ziekten

Ook voor wat betreft de zeldzame ziekten zijn huisartsen niet altijd in staat om de juiste diagnostiek toe te passen. 'Toch', zeggen de auteurs, 'Komen huisartsen de zogenoemde zeldzame ziekten regelmatig tegen, want voor Europa wordt de prevalentie van de groep zeldzame ziekten als geheel op 6-8 procent geschat.' Hier zou dus meer aandacht aan moeten worden besteed in de nascholing.

Niet-pluis

Een derde aandachtspunt is de ontwikkeling van het niet-pluisgevoel. Onderzoek heeft uitgewezen dat het een substantiële rol speelt in met name het diagnostische denkproces van de huisarts. De onderzoekers stellen: 'Artsen leren van hun ervaringen en als onderdeel van de nascholing kan dat leren worden bevorderd door systematische reflectie en het gericht op zoek gaan naar relevante feedback.' In een trainingsomgeving kan casustiek van niet vaak voorkmende ernstige ziekten en ongewone presentaties van gewone ziekten worden aangeboeden om alarmsignalen te leren herkennen en hiermee om te gaan.

Profiel

De onderzoekers pleiten ervoor om het accrediatieprofiel in GAIA aan te passen. Momenteel wordt wel een verdeling gegeven van de competenties over de nascholingsactiviteiten, maar door het College voor Accrediatie Huisartsen wordt geen verplichting gesteld om op alle competenties nascholing te volgen.

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.