Skip to main content
main-content
Top

13-08-2020 | Diabetes | Nieuws

IWDGF bevestigt: inlegzolen verminderen plantaire druk bij mensen met diabetische voet

De International Working Group on the Diabetic Foot (IWGDF) heeft bevesitgt dat inlegzolen kunnen zorgen voor een vermindering van de maximale plantaire druk ter hoogte van middenvoetskoppen (MTP’s) en andere gebieden van de voet, waardoor het risico op ulcera en het terugkeren ervan wordt verkleind. 


Systematische reviews

In het verleden zijn er verschillende systematische reviews uitgevoerd, waarbij men heeft gekeken naar druk ontlastende methodes ter preventie van ulcera bij diabetespatiënten. Echter is er nog nooit naar de effectiviteit van de inlegzolen gekeken. Op basis van 5 artikelen (Cham et al 2018, Owings et al 2008, Huldemond et al 2007, Tsung et al 2004 en Lobmann et al 2001) is er systematische review uitgevoerd die maximale plantaire drukpunten identificeert en kijkt naar de effectiviteit van op maat gemaakte inlegzolen. Daarbij heeft men gekeken naar de druk op verschillende delen van de voet.

In vier van de vijf onderzoeken onderzocht men het directe effect van de op maat gemaakte inlegzolen op de plantaire drukpunten. Ter hoogte van de hallux was een reductie van 29% van de gemiddelde piekdruk te zien. Op het 1e MTP-gewricht  was er een afname  van 44% zichtbaar,  bij de 4e en 5e MTP 19% vermindering en bij de hiel zag men een afname tot 10%. Op maat gemaakte inlegzolen, gebaseerd op voetvorm en plantair drukprofiel verminderden de gemiddelde piekdruk in 64 van de 70 bekeken gebieden tot 32%.

In één van de vijf onderzoeken heeft men ook gekeken naar het langetermijneffect (na 8 weken, 6 maanden en 12 maanden) van de op maat gemaakte inlegzolen op de plantaire drukpunten. Op basis van 81 mensen zag men na 6 maanden nog steeds een significante afname van de gemiddelde piekdruk in de metatarsale gebieden.

Conclusie:

Op basis van deze systematische review concludeert IWGDF dat op maat gemaakte inlegzolen de maximale plantaire druk aanzienlijk kunnen verminderen. Bij deze inlegzolen moet wel rekening worden gehouden met de drukverdeling van verschillende voetgebieden. Iedere voetgebied vereist zijn eigen druk verdelende aanpak, zodat de maximale plantaire druk in die gebieden van de voet worden verminderd.

Wilt u het artikel nalezen?

Korada, Hrishikesh & Maiya, Arun & Rao, Sharath & Hande, Manjunath. (2020). Effectiveness of customized insoles on maximum plantar pressure in diabetic foot syndrome: A systematic review. Diabetes and Metabolic Syndrome Clinical Research and Reviews.

https://doi.org/10.1016/j.dsx.2020.06.041 (tegen betaling)


Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten