Skip to main content
main-content
Top

31-10-2018 | Diabetes | Nieuws

App in ontwikkeling om zelfzorg te stimuleren bij een diabetisch voetulcus

Om zelfzorg bij mensen met een diabetisch voetulcus te stimuleren, hebben onderzoekers de MyFootCare app ontwikkeld.  In deze app kunnen patiënten  onder meer de genezing van het ulcus kunnen monitoren. Ondanks dat de app nog in ontwikkeling is, zijn de eerste testers van de app positief. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de app er ook daadwerkelijk voor zorgt dat mensen met een voetulcus meer zelfzorg gaan toepassen.


Achtergrond 

Onderzoek laat zien dat mensen met een diabetisch voetulcus gebaat zijn bij zelfzorg. Zonder effectieve zelfzorg hebben patiënten met een diabetisch voetulcuseen groter risico op langere genezingstijd van het ulcus, ziekenhuisopname, amputaties en verminderde kwaliteit van leven. Ze zijn dus gebaat bij zelfzorg,  maar in de praktijk blijkt dit erg lastig. Daarom hebben onderzoekers een mobiele app ontwikkeld en onderzocht, met als doel zelfzorg bij mensen met een diabetisch voetulcus te stimuleren.

Methode

De onderzoekers ontwikkelden de MyFootCare app waarin mensen doelen kunnen stellen en reminders voor het uitvoeren van bepaalde zelfzorg krijgen. De app heeft ook een functie waarmee aan de hand van een foto van het ulcus, gemaakt met de mobiele telefoon, data rondom het ulcus zoals informatie over het genezingsproces, verzameld kan worden De app werd door elf mensen getest en met deze mensen zijn semigestructureerde interviews gehouden om de ervaringen van de app te meten.

Resultaten

Uit de interviews kwam naar voren dat participanten ook al voordat ze startten met de app foto’s op de mobiele telefoon gebruikten om de vooruitgang van het ulcus te monitoren. Daarnaast bleekdat participanten beperkte ervaring hadden met het gebruik van mobiele apps. Patiënten gaven aan dat ze het prettig zouden vinden om ook objectieve data over de grootte van het ulcus, via de tracking mogelijkheid van de app, te kunnen monitoren. Ook gaven de gebruikers van de app aan dat ze de data uit de app graag zouden willen delen met behandelaren, zodat die ook het genezingsproces kunnen volgen. Al met al blijkt dat de app gebruiksvriendelijk is, maar op een aantal punten nog doorontwikkeld en getest moet worden. Ondanks dat dit onderzoek nog geen concrete aanbevelingen voor de praktijk bevat, is de verdere ontwikkeling van de app interessant voor podotherapeuten om in de gaten te houden!

Wilt u het besproken artikel nalezen? https://diabetes.jmir.org/2018/4/e10105/

Ploderer B et al. JMIR Diabetes, 2018;3(4): e10105

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten