Skip to main content
main-content
Top

03-11-2015 | Diabetes | Nieuws

35% ernstige retinopathie in cohort na 23 jaar type 1-diabetes

In een langlopend Fins cohortonderzoek, waarin jongeren met diabetes mellitus type 1 vanaf het einde van de jaren ’80 gevolgd zijn, vonden oogartsen bij 94% inmiddels enige vorm van aantasting van het netvlies. Bij meer dan een derde van het cohort was bovendien sprake van de ernstigere, vasoproliferatieve retinopathie. Zo is te lezen in het NTVG.


Fundusfoto's

Oogartsen van het academisch ziekenhuis van Oulu, de grootste stad van noordelijk Finland, beoordeelden in 1989 de fundusfoto’s van alle 5- tot 16-jarigen in het district bij wie de diagnose ‘DM type 1’ was gesteld. In 2007 lukte het om bij 172 van de oorspronkelijk 216 patiënten opnieuw het netvlies te onderzoeken, direct in de spreekkamer of opnieuw op basis van een fundusfoto.

Resultaten

Slechts bij 11 van de mensen, die gemiddeld 23 jaar suikerpatiënt waren (6%), zagen de onderzoekers helemaal geen afwijkingen die bij diabetische retinopathie horen. Bij 59% waren mildere afwijkingen in diverse gradaties aanwezig, maar bij de resterende 35% constateerden de oogartsen proliferatie van de retinale bloedvaten. Dat soort wildgroei van vaatjes ontstaat wanneer stukken netvlies door verval van de originele bloedvaten ischemisch worden en daarom vasoproliferatieve stoffen gaan produceren.

Hoger risico

Proliferatieve retinopathie is geassocieerd met een hoger risico op slechter zien, onder andere doordat de nieuw gevormde bloedvaten sneller bloeden en op andere manieren de integriteit van het netvlies kunnen bedreigen.

Advies

Volgens de Finnen toont hun cohortstudie aan dat ook in landen met een goed ontwikkelde diabeteszorg veel mensen met DM type 1 op langere termijn visusbedreigende retinopathie ontwikkelen. Het is geen verrassing dat ze adviseren om ook bij jonge patiënten te blijven hameren op het belang van goede glucoseregulatie.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.