Skip to main content
main-content
Top

31-07-2017 | Diabetes | Nieuws

'Standaard'-schoen verlaagt plantaire druk laagriscio diabetespatiënt

Gestandaardiseerde ‘rocker bottom’- schoenen die volgens specifieke kenmerken zijn gestandaardiseerd voor diabetespatiënten met een laag risico op een ulcus  kunnen de plantaire piekdruk voor het merendeel uit die groep verlagen, terwijl gepersonaliseerde schoenen voor deze groep nauwelijks reductie in plantaire druk laten zien. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Journal of Foot and Ankle Research.


Bij diabetespatiënten die een hoog risico hebben op het ontstaan van een ulcus wordt algemeen gepleit voor aangepast schoeisel dat piekdrukken van 200 kPa of hoger kan voorkomen. Ook voor diabetespatiënten die geen ulcushistorie hebben, zou het wenselijk zijn dat ze individueel aangepast schoeisel dragen om piekdrukken te vermijden.  Alleen zullen patiënten die zich zelf zien als behorend tot een laagrisicogroep niet zo snel geneigd zijn om dit dure schoeisel aan te schaffen.  Daarom onderzochten de onderzoekers of ze een standaardschoen kunnen ontwerpen die de piekdruk verlaagt voor het merendeel van de diabetespatiënten uit de laagrisicogroep. Deze goedkoper schoen kan dan via de schoenwinkel verkocht worden. In deze studie is de focus gelegd op aanpassingen van de afgeronde buitenzool. 

De onderzoekers testen de plantaire druk van 102 patiënten met diabetes die een laag risico op een ulcus hadden en een controlegroep van 66 gezonde personen. Ze lieten de proefpersonen 8 verschillende ‘rocker-bottom’- schoenen testen die varieerden op apex positie (4 verschillende posities) en op ‘rocker’-hoek (2 variaties). 
Met het ontwerp waarbij de apex-positie geplaatst was op 52% van de schoenlengte, de apex-hoek 95°bedroeg en de rocker-hoek 20° bedroeg, kon bij 71-81% van de onderzochte proefpersonen de plantaire piekdruk onder de 200 kPa worden gehouden. Met hun onderzoek komen de onderzoekers tot een voorstel voor een schoenontwerp dat voor een groep geoptimaliseerd is in het reduceren van de plantarie piekdruk . Verder tonen ze aan dat gepersonaliseerd schoeisel voor de laagrisicogroep slechts marginale winst oplevert in het reduceren van plantaire druk.

Er is meer kennis nodig over de systematische effecten op plantaire druk die het aanpassen van verschillende kenmerken  van rocker bottom schoenen met zich meenemen. Op basis hiervan kunnen voorstellen gedaan worden voor gestandaardiseerde schoenen die bij een groot gedeelte van de diabetesgroep de plantaire druk reduceert. Deze geprefabriceerde schoenen kunnen dan via de detailhandel verkocht worden. 

Zie de pdf van het artikel in: Journal of Foot and Ankle Research
Journal of Foot and Ankle Research 2017: overige inhoudOnze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten