Skip to main content
main-content
Top

15-09-2015 | Diabetes | Nieuws

Nieuw systeem vergemakkelijkt zelf managen van diabetes

Philips en het Radboudumc introduceren een systeem waarmee mensen met diabetes hun ziekte kunnen managen. Het systeem bestaat uit een app en een online gemeenschap, waardoor deze patiënten in staat worden gesteld om gegevens over hun gezondheid in te voeren en in te zien én om contact over hun ziekte te onderhouden met anderen. Dit moet leiden tot betere zorg en tot een kostenbesparing.


Philips en het Radboudumc presenteren hun oplossing op Dreamforce, een grote ICT-vakbeurs in San Francisco. Het systeem zal draaien op Health-Suite van Philips; een digitaal, open, cloud-based platform. Daarin kunnen medische gegevens uit het patiëntendossier worden geplaatst. Daarnaast kunnen in de app patiënten informatie invoeren over hun bloedglucosewaarden, inname van insuline, voeding, lichamelijke activiteit, hun gemoedstoestand en stress.

In het systeem komen veel gegevens samen die nu versnipperd toegankelijk zijn voor patiënten. Philips biedt patiënten de mogelijkheid om hun medische gegevens te delen met zorgverleners en bijvoorbeeld familieleden, of juist niet. In de online gemeenschap kunnen zij ook communiceren met andere diabetici, zorgverleners of mensen uit hun eigen omgeving, om ervaringen en tips uit te wisselen. Het bedrijf beveiligt het systeem, zodat niet iedereen zomaar bij de gegevens van individuele patiënten kan.
Volgens hoogleraar diabetologie Cees Tack van het Radboudumc nemen diabetici per dag zo’n 180 beslissingen om hun ziekte te managen. Het systeem, in feite nog een prototype, is ontwikkeld samen met patiënten. Lucien Engelen, directeur van het REshape Center aan het Radboudumc: "Wij hebben de app en het systeem niet gemaakt, maar de patiënten zelf. Patiënten zijn vanaf de eerste pennenstreek betrokken geweest. We bieden de technische en klinische basis en de patiënten richten het vervolgens in naar hun wensen." Het ziekenhuis en Philips willen hen erbij blijven betrekken en zoeken momenteel patiënten om het prototype in december verder door te ontwikkelen, om het uiteindelijk op de markt te brengen.

Het Radboudumc gaat onderzoeken of meer zelfmanagement door diabetici leidt tot verbetering van de kwaliteit van zorg en tot een verlaging van de kosten. "In Europa gaat bijna 80 procent van de zorgkosten naar chronische ziekten", aldus Jeroen Tas, CEO Informatics Solutions and Services bij Philips. "Die aandoeningen worden voor een groot deel beïnvloed door hoe mensen ermee omgaan." Daarom ziet hij winst in het managen van chronische ziekten door middel van digitale toepassingen.

Het systeem is in eerste instantie bedoeld voor mensen met diabetes type 2 die via het Radboudumc worden geworven. Na de introductie voor deze groep patiënten willen Philips en Radboudumc het uitbreiden naar andere ziekenhuizen, ook in andere landen. Wereldwijd zijn er zo’n 400 miljoen mensen met diabetes. Op termijn willen de twee organisaties het systeem aanbieden aan mensen met andere chronische aandoeningen.

Bron: Skipr

Tip

Lees meer over diabetes in de boeken:

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.