Skip to main content
main-content
Top

18-03-2014 | Nieuws

Diabetes zorgt mogelijk voor lagere overleving colonkanker

Diabetes beïnvloedt de presentatie, behandeling en resultaat van colonkanker en zorgt voor een duidelijk lagere totale overlevingskans in vergelijking met patiënten zonder diabetes. Dat concludeert Marjolein Zanders op basis van literatuuronderzoek dat is gepubliceerd in Diabetes & Metabolism.

De auteurs trekken deze conclusie ondanks dat de geraadp leegde studies geen sluitend causaal verband kunnen aantonen. De meeste studies hielden geen rekening met verschillende, mogelijk verstorende factoren zoals het tumorstadium, comorbiditeit en de body mass index.

Complexe relatie

Zanders, onderzoeker bij Integraal Kankercentrum Zuid, geeft meerdere literatuurvoorbeelden die wijzen op een relatie tussen diabetes  en de presentatie van darmkanker, de gekozen behandeling en het resultaat. Op grond van het onderzoek wil Zanders graag meer inzicht verkrijgen in de complexe relatie tussen diabetes, kanker en de prognose van de patiënten met beide aandoeningen.

Mednet publiceerde gisteren over een artikel uit Diabetologia dat ook wees op de slechtere overleving bij patiënten met diabetes op het moment van de kankerdiagnose.

Zie ook het artikel 'De viriele kant van darmkanker' uit Mednet

Zie ook 'Erfelijke darmkanker' uit Bijblijven

 

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.