Skip to main content
main-content
Top

25-03-2014 | Nieuws

Diabetes vergroot kans op geheugenproblemen

Mensen die diabetes type 2 of een verhoogde bloeddruk ontwikkelen op middelbare leeftijd krijgen vaker te maken met hersenschade. Met het ouder worden vergroot dit de kans op dementie. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Mayo Clinic (VS).

Het lijkt er op dat diabetes ervoor zorgt dat de hersenen krimpen naar verloop van tijd. Vooral cruciale hersengebieden als de hippocampus worden kleiner, waardoor een effect op het korte- en lange termijngeheugen ontstaat. Daarnaast vergroten diabetes een verhoogde bloeddruk de kans op micro-beroertes en schade aan andere bloeddvaten die de hersenen ‘voeden’.

 

 

“Bij mensen die al op jongere leeftijd diabetes hadden, was de hersenstructuur er veel slechter aan toe dan bij mensen het pas later ontwikkelden”, legt hoofdonderzoeker Rosebud Roberts uit. “Hersenscans laten zien dat deze cognitieve beperking ontstaat over een lange periode. Hoe eerder je diabetes type 2 hebt, des te groter is de kans op schade.”

 

Onderzoek
Diabetes wordt al langer in verband gebracht met geheugenproblemen, maar het is voor het eerst dat een onderzoek een solide verklaring geeft voor dit verband. Bij het onderzoek waren meer dan 1.400 mensen betrokken van gemiddeld 80 jaar. De deelnemers hadden minstens matige geheugenproblemen (mild cognitive impairment, MCI). Met behulp van MRI-scans werden de hersenen bekeken. Ook werd het medisch verleden van de deelnemers bestudeerd. Uit het onderzoek bleek dat de hersenen van mensen die op middelbare leeftijd diabetes hadden ontwikkeld 2,9 procent kleiner waren dan van mensen zonder diabetes. De hippocampus was zelfs gemiddeld 4 procent kleiner. Roberts: “Wanneer je hippocampus krimpt, verlies je lange termijngeheugen, maar ook de vaardigheid om recente gebeurtenissen te onthouden.”

 

Controle
Volgens Roberts kun je de schade in de hersenen verminderen door je diabetes goed onder controle te houden. Vervolgonderzoek moet meer duidelijkheid geven.

 

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

 

Bron: gezondheidsnet.nl / @GezondheidsNieuws

Beeld: Fotolia

 

Tip

Kom ook naar de 7e Nationale Diabetes Dag op vrijdag 28 maart in Den Haag. Het programma is ontwikkeld door de leden van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Kijk voor meer informatie op www.nationalediabetesdag.nl en schrijf u in.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.