Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Nascholing | Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 6/2014

Diabetes en de lever

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 6/2014
Auteur:
Jan Willem Elte
Belangrijke opmerkingen
Auteursgegevens
Bergen IJzendoornpark 27, 2801 AB Gouda: dr. J.W.F. Elte, internist-endocrinoloog.
Correspondentie: jwfelte@planet.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: de auteur ontvangt vergoedingen van AstraZeneca voor scholing aan haar buitendienst en is lid van een AstraZeneca-adviesraad. Ook heeft hij vergoedingen ontvangen van MSD en Lilly/Boehringer-Ingelheim (via TCM) voor het geven van nascholing.
Reageren?
Jullie mening is belangrijk voor ons. Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via tpo@nhg.org of of via twitter @TPOnhg.

Samenvatting

Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) oftewel niet-alcoholische vetlever komt vaak voor. Niet-alcoholische vetlever is geassocieerd met het metabool syndroom en diabetes type 2. Er zijn twee vormen van niet-alcoholische vetlever: simpele steatose en niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Het komt vaak voor dat steatose overgaat in steatohepatitis. Iets minder vaak leidt steatohepatitis tot cirrose en uiteindelijk tot cardiovasculaire aandoeningen, levercelcarcinoom, leverfalen en diabetes.
Dé screeningstest voor niet-alcoholische vetlever is ALAT. Bij een waarde hoger dan 80 U/l is niet-alcoholische vetlever waarschijnlijk en kan verwijzing worden overwogen. Een echogram van de lever is beperkt zinvol en onderscheidt steatose en steatohepatitis niet van elkaar. Alhoewel de leverbiopsie de gouden standaard is, zal deze slechts in uitzonderingsgevallen worden overwogen bij een vermoeden van steatohepatitis. Verbetert de ALAT-waarde bij behandeling, dan is verdere analyse onnodig.
Bij de behandeling zijn geïntensiveerde leefstijlveranderingen primair. Er is geen geregistreerde medicamenteuze behandeling voor niet-alcoholische steatohepatitis.
Wat betreft de diabetesbehandeling hebben kortwerkende middelen de voorkeur. De effectiefste behandeling voor niet-alcoholische steatohepatitis is waarschijnlijk bariatrische chirurgie, zeker in combinatie met diabetes en obesitas.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor praktijkondersteuning 6/2014 Naar de uitgave

Farmacotherapie

Metformine

Weet je dit?

Vragen