Skip to main content
main-content
Top

16-12-2013 | Nieuws

Prediabetes bij Hindoestanen sneller aanpakken

Hindoestaanse Nederlanders lopen viermaal zoveel risico op diabetes als de blanke bevolking doordat ‘prediabetes’ bij hen gemakkelijker en op jongere leeftijd ontaardt. Dat ontdekte promovendus Wanda Admiraal van het AMC in Amsterdam.

Volgens Admiraal zou er eigenlijk al op de basisschool moeten worden ingegrepen. Hoewel genetische factoren doorslaggevend zijn bij het verhoogde risico dat mensen van Hindoestaanse afkomst lopen, moet ook de invloed van cultuurpatronen niet worden onderschat. ‘Veel Hindoestanen houden van vet en koolhydraatrijk voedsel, en zeker op feesten geldt het afslaan van lekkernijen als heel onbeleefd’, zegt aankomend internist Wanda Admiraal op de website van het AMC. ‘Maar alle tot dusver bekende oorzaken verklaren nog niet waarom hun diabetesrisico zovéél hoger is.’

Prediabetes 

In een langetermijnstudie onderzocht Admiraal risicogroepen van Hindoestaanse en blanke Nederlanders met prediabetes. Bij de Hindoestanen bleek prediabetes vijf tot zesmaal zo vaak uit te monden in echte diabetes. Admiraal concludeert dat het van groot belang is Hindoestanen in prediabetes-fase te bewegen tot een gezondere levensstijl.

Nihil

In vervolgonderzoek evalueerde ze het effect van een ‘leefstijlprogramma’ dat duizend Hindoestanen met prediabetes via hun huisarts kregen aangeboden. Daaruit bleek een nagenoeg nihil effect. Volgens de onderzoeker moet er eerder en krachtiger worden ingegrepen. ‘Ik denk dat het belang van gezonde voeding en veel bewegen al op de basisschool moet worden benadrukt. Doordat alle leerkrachten het in hun lessen verweven, op een speelse manier, of toch op z’n minst de gymleraar. Daarnaast moeten we serieus kijken naar mogelijkheden om prediabetes bij Hindoestanen met medicijnen aan te pakken, zoals dat ook bij diabetes gebeurt.’

Zie ook Culturele diversiteit in voeding en overgewicht in NTvG

Zie verder het boek Leefstijlcoaching

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.