Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

22-08-2016 | Artikel | Uitgave 3/2016

Verslaving 3/2016

Dexamfetamine met vertraagde afgifte als behandeling van crackafhankelijkheid bij opiaatverslaafden die heroïne op medisch voorschrift ontvangen

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Mascha Nuijten, Peter Blanken, Ben van de Wetering, Bastiaan Nuijen, Wim van den Brink, Vincent Hendriks
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is de bewerking van een artikel dat op 22 maart 2016 gepubliceerd werd in The Lancet (DOI: http://​dx.​doi.​org/​10.​1016/​S0140-6736(16)00205-1).

Samenvatting

Heroïne op medisch voorschrift (HMV) is een effectieve behandeling voor methadonresistente opiaatverslaafden, maar hun bijkomend cocaïnegebruik blijft vaak problematisch. In een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek bestudeerden de auteurs de acceptatie, effectiviteit en veiligheid van 60 mg dexamfetamine met vertraagde afgifte (‘slow-release’; SR) als substitutie voor crackcocaïne bij deze groep HMV-patiënten. Gedurende twaalf weken ontvingen deelnemers dagelijks, parallel aan hun behandeling met heroïne en methadon, 60 mg dexamfetamine SR of een identiek lijkende placebo. Er werden 111 patiënten van vier HMV-units gescreend voor deelname, van wie er 73 instroomden in het onderzoek: 38 naar de dexamfetaminegroep en 35 naar de controlegroep. Vergeleken met een placebo verminderde inname van dexamfetamine SR het aantal dagen cocaïnegebruik. Op dagen dat er toch gebruikt werd, beperkte de dexamfetamine SR het aantal momenten van gebruik. De bijwerkingen waren meestal mild en van voorbijgaande aard. De auteurs concluderen dat dexamfetamine SR een goed geaccepteerde, effectieve en veilige behandeling is voor chronische cocaïneafhankelijkheid bij patiënten die HMV krijgen. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op een bredere groep patiënten met verslaving aan cocaïne of andere stimulantia, die minder strikt behandeld worden dan bij HMV.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Verslaving 3/2016 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel