Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2009 | Artikel | Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 6/2009

Determinanten van ziekte en gezondheid op hoge leeftijd:

Nieuwe inzichten uit de Leidse verouderingsstudies

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 6/2009
Auteurs:
Dr. A. J. M. de Craen, A. M. Oleksik, A. B. Maier, R. G. J. Westendorp
Belangrijke opmerkingen
Afdeling Ouderengeneeskunde, Leids Universitair Medisch Centrum Correspondentie: Dr. A.J.M. de Craen, Afdeling Ouderengeneeskunde, C-2-R, Leids Universitair Medisch Centrum, Postbus 9600, 2300 RC Leiden

Samenvatting

Het klinisch wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Ouderengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum is gericht op de ontrafeling van de oorzaken van ziekte en gezondheid op hoge leeftijd. Wij onderzoeken onder meer de genetische mechanismen van langlevendheid door het vergelijken van kinderen van langlevende ouders met hun partners. De gemiddeld 60-jarige kinderen van de langlevende ouders hebben een lagere prevalentie van verschillende cardiometabole ziekten, waaronder hartinfarct, suikerziekte en hoge bloeddruk. Tevens vertoonden de kinderen van de langlevende ouders een gunstiger risicoprofiel, met lagere waarden voor glucose, insuline, triglyceriden en schildklierhormoon, en een betere insuline sensitiviteit. Daarnaast hebben wij de afgelopen jaren aangetoond dat traditionele cardiovasculaire risicofactoren, zoals een verhoogd cholesterol en hypertensie, niet automatisch toe te passen zijn op de oudste ouderen. Op zeer hoge leeftijd moet men dus rekening houden met het feit dat de risicoprofielen voor ziekte anders liggen dan bij een jongere populatie. Daarom dienen preventieve en therapeutische ingrepen onder strikte controle worden ingezet. De keuze voor de (medicamenteuze) behandelingen moet zijn gebaseerd op de ‘best available evidence’. In afwezigheid van gerandomiseerde studies is dit vooralsnog de wetenschappelijk gefundeerde kennis van de pathofysiologie van ziekte en gezondheid op hoge leeftijd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 6/2009 Naar de uitgave