Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-09-2015 | Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 5/2015

Determinanten van vitamine D- gebruik door thuiswonende ouderen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Adriana J. van Ballegooijen, Marjolein Visser, Ingeborg A. Brouwer

Samenvatting

Doel

Inzicht geven in de prevalentie van het vitamine D- gebruik en determinanten van vitamine D- gebruik bij thuiswonende ouderen vanaf 70 jaar.

Methode

In april 2013 werd op diverse plaatsen in Nederland het vitamine D- gebruik bij 215 thuiswonende ouderen in kaart gebracht. De vragenlijst werd mondeling afgenomen en bestond uit vragen over demografie, kennis over vitamine D, vitamine D- gebruik en redenen voor (niet-)gebruik. Vitamine D- gebruik is gedefinieerd als zelfgerapporteerd vitamine D- gebruik gedurende ten minste een deel van het jaar.

Resultaten

De gemiddelde leeftijd was 79 ± 6,5 jaar en 63 % was vrouw. Zelfgerapporteerd vitamine D- supplementgebruik was 28 % bij thuiswonende ouderen. Slechts 11 ouderen (5 %) gebruikten vitamine D volgens het advies van de Gezondheidsraad (20 µg per dag). Logistische regressie analyses lieten zien dat vrouwen, ouderen met een hoger opleidingsniveau en ouderen met meerdere vitamine D gerelateerde aandoeningen/botbreuken significant vaker een vitamine D- supplement gebruikten.

Conclusie

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad is het gebruik van vitamine D- supplementen bij thuiswonende 70-plussers zeer laag. Ouderen lijken niet overtuigd van het nut van het gebruiken van vitamine D- supplementen. De (huis) arts kan een cruciale rol innemen in de voorlichting van ouderen over vitamine D- suppletie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 5/2015 Naar de uitgave

Recente onderzoeksliteratuur

Optimale leerschema’s bij dementie

Congresagenda

Congresagenda